Reforma daní bude ťažká. Dokážeme to?

Kabinet Ľudovíta Ódora je v špecifickom postavení. Na vládne posty sa dostali ľudia, ktorí sa o politickú kariéru neusilovali, v ich prípade politika nie je „umenie možného“. Nie je to ani hra čísel, v ktorej preferencie voličov formujú názor ľudí, ktorí sa pokúšajú o znovuzvolenie.

16.07.2023 19:00
debata (12)

Vláda odborníkov má šancu presvedčiť, že vie, čo krajina potrebuje. Môže pripraviť ambiciózny súbor reforiem a ukázať, že to ide aj lepšie ako doteraz. Veľa sa očakáva od ekonomického programu, pretože predseda vlády Ľudovít Ódor prichádzal na čelo vlády ako ekonomický expert. Už dlho hovorí o tom, že Slovensko sa dostalo do pasce stredného príjmu, teda, že nemáme schopnosť dobiehať najlepších. Jeho kabinet má šancu predviesť, že má jasný názor na to, čo treba robiť, aby sa to zmenilo.

Ministerstvo financií zatiaľ ukázalo len prvé nástroje daňových opatrení, a tie sa aj tak dali čakať. Problém je, že pre povolebnú vládu bude ťažké presadiť aj to. Zároveň vôbec nie je jasné, či sa pre niečo také rozhodne.

Rezort pod vedením Michala Horvátha pripraví návrh navýšenia dane z nehnuteľností a viac si vypýta od fajčiarov. Pri dani z tabaku financmajstri hovoria o valorizácii, zaviedol by sa teda mechanizmus, ktorý by túto daň dvíhal automaticky. Štát nejaký druh víťazstva týmto opatrením dosiahne. Buď bude menej fajčiarov, a menší tlak na zdravotníctvo, alebo viac peňazí v rozpočte. Navyše, tento druh zvýšenia daní sú občania ochotní prijať relatívne dobre.

Dlhodobo sa hovorí o tom, že majetkové dane sú na Slovensku nízke. Napriek tomu si bude musieť nová vláda položiť otázku, či toto je boj, do ktorého sa chce pustiť. Nahnevala by totiž úplne každého.

Pri nápade okolo nehnuteľností je situácia iná. Dlhodobo sa hovorí o tom, že majetkové dane sú na Slovensku nízke, pre vyššie zdanenie bytov a domov sa teda dajú nájsť argumenty. Napriek tomu si bude musieť nová vláda položiť otázku, či toto je boj, do ktorého sa chce pustiť. Nahnevala by totiž úplne každého.

Zvýšiť daň z nehnuteľností sa ešte ako minister financií pokúšal napríklad Eduard Heger. V roku 2021 presakovali z ministerstva na verejnosť informácie o tom, že štát by pri vyrubovaní dane z nehnuteľnosti používal cenové mapy. To by znamenalo, že vyššiu daň by platili majitelia nehnuteľností v lukratívnych lokalitách. Tento nápad však odišiel do stratena, keď sa Heger posunul na post premiéra a vymenil si pozíciu s Igorom Matovičom. Nasledujúce mesiace sa stali „jazdou bagrom“ za podporou 200 eur na dieťa a z Hegerových plánov nebolo nič.

Presun od výrazného zaťaženia práce k väčšiemu zdaneniu majetku je, zdá sa, pomerne dobrý nápad. Priveľké zaťaženie pracovnej aktivity dusí ekonomiku. Dosiahnuť niečo také bude však v podmienkach rozdrobenej a rozdelenej spoločnosti mimoriadne náročné, možno nemožné.

Stále platí, že väčšinu konsolidačných opatrení sme nevideli, vláda neukázala zatiaľ nič z návrhov na zníženie výdavkov. To je pritom pilier ozdravovania verejných financií, ktorý je typicky významnejší ako zvyšovanie príjmov. Slovensko bude po voľbách potrebovať vládu, ktorá sa konečne pustí do ťažkých reforiem. Bude musieť priznať, že to bude ťažké, a zároveň nechať občanom nádej, že to môžeme dokázať. To všetko v čase, keď nám hrozí, že kľúčovú rolu pri zostavovaní vlády budú hrať autentickí fašisti.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #dane z nehnuteľností #daň z tabaku