Vedľajšie účinky Matovičovej "atómovky" alebo Jedna ruka dáva a druhá berie

Keď si pacient kúpi liek, v príbalovom letáku ho upozornia na možné vedľajšie účinky. Žiaľ, v politike nič také neexistuje. A tak keď chcel Igor Matovič byť „za pekného“ a rodinám s deťmi prilepšil, čo iste mnohých potešilo, vedľajším účinkom tohto opatrenia boli prázdne mestské a obecné pokladnice.

17.07.2023 20:00
debata (11)

Tento spôsob populizmus je večný. Keď chcela kedysi Margaret Thatcherová ukázať, že je možné „zoštíhliť“ štát, tak sprivatizovala, čo sa len dalo, a znížila dane. Keď sa však peniaze z privatizácie minuli, tak chýbali, okrem iného aj v mestských rozpočtoch. Hoci „Železná lady“ si vytvorila imidž nekompromisnej pravičiarky, v konečnom dôsledku za 11 rokov jej vlády dane v Británii stúpli, aj keď „iba“ nepriame. Lenže práve vyššiu DPH pociťujú najviac tí najchudobnejší…

Na rozdiel od pravicového populizmu britskej premiérky Matovičova „atómovka“ sa prejavila okamžite. Vyššie daňové bonusy uberajú obciam a mestám z dane z príjmov fyzických osôb. Zúfalé obce darmo hľadajú peniaze na elementárny chod. Nemajú za čo platiť faktúry a po novom roku, keď ceny energií pravdepodobne ešte stúpnu, hrozí, že bude situácia ešte horšia.

Preto obce a mestá žiadajú, aby sa touto otázkou začali zaoberať politici a od prezidentky Zuzany Čaputovej očakávajú, že by mohla zohrať úlohu akejsi mediátorky.

Samosprávy peniaze nutne potrebujú, lenže nájde sa niekto, kto by mal odvahu rodinný balíček urýchlene zrušiť? Dá sa predpokladať, že dotyčný by bol okamžite obviňovaný z toho, že nechce podporiť rodiny s deťmi. A to si pred voľbami asi nik nedovolí…

Lenže nejaké riešenie sa bude musieť nájsť, najneskôr po voľbách, pretože samospráva skolabuje.

Voliči tak majú dobrý námet na premýšľanie – na vlastné oči sa teraz môžu presvedčiť, že všetci tí, čo sľubujú, že majú čarovný recept na riešenie problémov, klamú. Lebo jednou rukou dávajú a druhou berú.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #ZMOS #Igor Matovič #prorodinný balíček