V Španielsku sa rozhoduje aj o Slovensku

So Španielskom nemáme toho mnoho spoločného. To sa môže v najbližšom čase radikálne zmeniť. Nielen preto, že na budúci rok k nám v rámci misie NATO príde 700 španielskych vojakov.

20.07.2023 20:00
debata (5)

V Španielsku sa v nedeľu konajú parlamentné voľby. Koncom mája vládni sociálni demokrati (PSOE) utrpeli porážku v regionálnych voľbách a premiér Pedro Sánchez oznámil konanie predčasných volieb. Riadne sa mali konať v novembri. Čuduj sa svete, zorganizovali ich skôr ako za dva mesiace.

Podobne ako vo Veľkej Británii, v Izraeli, Bulharsku či Holandsku. Tam si síce na prípravu vzali „až“ štyri mesiace, no to len preto, že z politiky odchádza najdlhšie slúžiaci premiér v EÚ (od roku 2010) a v histórii krajiny Mark Rutte. Voľby za dva mesiace na Slovensku? „Technicky“ nemožné – kandidátky, kontrola, vytlačenie lístkov, proste ako vždy „objektívne príčiny“.

PSOE na opozičných ľudovcov ešte v máji riadne strácala, no v posledných prieskumoch náskok znížila na 5 % (cca 29 vs. 34 %). Ak vyhrajú ľudovci, nezostavia vládu bez radikálne pravicovej strany Vox (spochybňovanie covidu, proti očkovaniu, Sorosovi, migrácii a LGBTI+), ktorej niektorí členovia sa netaja sympatiami k diktátorovi Francovi. Táto strana vznikla odštiepením práve od ľudovcov a na sile získala v opakovaných voľbách a povolebných patoch pred štyrmi rokmi. Má síce iba podporu okolo 14 %, no to stačí.

Rovnako ako radikálnemu ľavicovému zoskupeniu Sumar (zoskupenie progresívcov, zelených, miestnych aktivistov až po marxistov a komunistov). Vzniklo na ruinách ľavicového populistickému hnutia Podemos, ktoré po vládnom angažmáne a odchode jej dlhoročného lídra Pabla Iglesiasa (2021) nadobro stratili voličov (rovnako ako predtým Cuidadanos – Občania).

Ak sa Vox dostane do vlády (s kreslom ministra obrany), bude veľmi ťažké namietať, prečo by sa na Slovensku nemohla stať koaličnou stranou Republika. Navyše, ak v Taliansku krajne pravicové strany Bratia Talianska a Liga Severu vytvorili vládu. Smer by spojenectvom s uhríkovcami prišiel o členstvo v ľavicových organizáciách, no Ficovi a spol. to bude úplne fuk. V Španielsku sa preto v nedeľu rozhoduje aj o Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Smer #radikálna pravica #Podemos #PSOE #Pedro Sanchéz #Ľudovci #Republika #predčasné voľby 2023