„Socialistická" Viedeň, náš vzor

Okrem nízkej minimálnej mzdy, vysokej inflácie či tragických reálnych miezd patrí Slovensko v rámci EÚ medzi lídrov aj v ďalšej negatívnej štatistike. „Realitná studňa" s ponukou bytov je u nás dlhodobo vyschnutá.

24.07.2023 20:00
debata (10)

Najmä mladí Slováci preto nemajú kde bývať a svoj problém riešia najjednoduchšou cestou. Zostávajú dlhšie doma, pri rodičoch. Bývať však pomaly nemajú kde tiež tí, ktorých vysoké ceny azda všetkého poriadne tvrdo zrazili na zem. Nepomáha dokonca ani aktuálne zemetrasenie na trhu s realitami, po ktorom ceny bytov klesli v niektorých krajoch aj o desaťtisíce eur.

Návod na cestu von pritom máme doslova na dosah ruky. V neďalekej Viedni totiž prišli na to, ako zvíťaziť nad problémom, s ktorým sa dlho trápi takmer celý svet. Riešenie je takmer až socialistické a podmienky na získanie často luxusných, veľkometrážnych bytov priamo v centre rakúskej metropoly sú viac ako benevolentné.

Platí tiež, že ak sa raz do systému dostanete a neskôr sa z vás stane hoci aj milionár, nikto vám už bývanie s nájomným, ktoré sa priemerne pohybuje vo výške nižších stoviek eur, nevezme. Na Slovensku, najmä v Bratislave, je situácia v porovnaní s Viedňou úplne naruby. Hlavné mesto totiž vlastní iba približne jedno percento všetkých bytov vo svojom katastrálnom území. A preto u nás platí, ako hovorí jeden z najznámejších odborárov Ján Košč, že „poradovníky sú dlhé a korupcia legendárna“.

Napriek tomu, že byty sú len jednou „kockou" v celom dlhom rade domina, ak si človek nemá z čoho zaplatiť slušné bývanie, určuje to jeho východiskovú situáciu aj v ostatných životných oblastiach. Vysoké nájomné a hypotéky sú neraz ťažkým balvanom na hrudi. V meste, kde sa koncentrujú ľudia zo všetkých kútov Slovenska, ktorí sem prišli s vidinou lepšej finančnej budúcnosti, sa preto priemernému človeku dýcha len veľmi ťažko.

Aké je teda riešenie? Napríklad nasledovať vzor „socialistickej" Viedne. Na tom sa zhoduje viacero odborníkov. Malé kroky nestačia, netreba čakať, kým zbohatneme, hovoria niektorí z nich. Poďme preto myslieť vo veľkom a prijmime výzvu, ktorá pred nami stojí. Výsledok môže zmeniť životy státisícov ľudí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #výstavba bytov #nájomné bývanie #slovenský realitný trh