Slovenské zbrane sa opäť lesknú

Ešte predtým ako si mohli Slováci čo len predstaviť, že sa raz zaradíme medzi automobilové veľmoci, poháňala našu ekonomiku výroba zbraní. Viac ako 60 percent zbrojárskej výroby sa v rámci bývalého Československa koncentrovalo práve na našom území. Teraz sa zdá, že lesk slovenského zbrojárskeho priemyslu je po vpáde Ruska na Ukrajinu opäť o čosi intenzívnejší.

25.07.2023 20:00
debata (40)

Podobne ako v 30., 50. či 80. rokoch minulého storočia zažívajú naši zbrojári znova zlaté časy. Od doby, keď bolo Československo siedmym najväčším zbrojárskym hráčom na svete, už síce uplynuli desiatky rokov, no pre toto odvetvie začal v poslednom čase fúkať „pozitívny vietor". Teda, pozitívny by bol v prípade, ak by nefúkal z východu a neniesol by so sebou pachuť krvi.

Na stámiliónových tržbách majú totiž najväčší podiel poloprázdne sklady v krajinách, ktoré dodávali svoje zbrane na pomoc Ukrajine. Chýba všetko. Munícia, ťažké, ale aj ľahké zbrane a my to dokážeme vyrobiť. So silným dopytom dokonca pomôže aj štát. Šéfovia rezortov obrany a diplomacie už totiž našim firmám pôsobiacim v obrannom priemysle sľúbili, že v čase zvýšených objednávok priložia ruku k dielu.

Čo by na to povedal posledný československý prezident Václav Havel, ktorému mnohí doteraz vyčítajú, že pochoval jeden z najväčších motorov nášho priemyslu? Ako idealista by zrejme trval na tom, že zarábať, hoci nepriamo, na konflikte u našich susedov, nie je tak úplne v poriadku.

Ale napokon, prečo nie. Biznis je biznis a naše zbrane aj tak v konečnom dôsledku pomáhajú Ukrajincom. Napríklad húfnice Zuzana už u našich susedov vykonávajú dobrú službu a čoskoro by k nim mohol doraziť aj odmínovací systém Božena.

Nech je to však, ako chce, na morálne dilemy o „dobrých či zlých zbraniach" sa teraz nehrá. Dôležité je, že o Slovensku sa v zahraničí znova vie. Radšej nech opäť aspoň na chvíľu zažiarime ako výrobcovia zbraní, ako by sme mali v očiach sveta navždy ostať iba veľkou montážnou dielňou produkujúcou nespočetné kvantá áut.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #zbrojársky priemysel