Čierny scenár sa nenaplnil

Už je to najmenej desať rokov, čo sa rozbehla debata o radikálnom obmedzení až úplnom zákaze platieb v hotovosti. Prvotný motív bol chvályhodný: oklieštiť nelegálne platby, a to nielen v podsvetí. Lenže najmä radikálni liberáli upozorňovali, že so špinavou vodou sa vyleje aj dieťa. Nakoniec sa však vývoj uberal iným smerom.

27.07.2023 20:00
debata (3)

Áno, úplný zákaz platieb v hotovosti by dostal pod kontrolu všetky platby a kriminálnici by mali veľmi limitované možnosti, ako sa navzájom vyplácať. Dokonca v USA už teraz človek, ktorý neplatí kartou alebo mobilom, je pre štátne inštitúcie, ako aj banky a obchody, podozrivý. No aj tu existujú možnosti, ako drobní kriminálnici vedia obchádzať systém. A veľkým hráčom vývoj priniesol nové neočakávané príležitosti ako kryptomeny a platby na darknete.

Navyše zákaz alebo radikálne obmedzenie hotovosti znamená aj obmedzenie slobody. Banky alebo štát by mali pod drobnohľadom každú kúpu a predaj bežného človeka, jeho aktivity a správanie. Vedeli by, čo si kúpil, kde bol, čo sú jeho skryté záujmy alebo slabosti. A to aj vo veľmi privátnej sfére. To je neakceptovateľné. Aj preto naši poslanci v júni zakotvili právo platby v hotovosti do ústavy. I keď je to tak trochu predvolebný úlet.

No to neznamená, že by sme predsa len nemali aspoň trochu klepnúť kriminálnikom po prstoch. Veď poznáme tie slávne výroky ako „to bola doba kešu“ či „do Dubaja sa lietadlami nosili vrecia peňazí“. Limit platby v hotovosti stanovený na 15-tisíc eur je až veľmi štedrý. Ale dobre, aspoň nejaký pokrok. Beztak ľudia bežne väčšie nákupy platia výhradne z účtu na účet.

Nehovoriac o tom, že čoraz viac ľudí platí už iba kartou alebo mobilom. No takto človek menej kontroluje, koľko minie, ako keď má hotovosť v peňaženke či medzi prstami. Aj preto má niekto záujem, aby sa platilo výlučne týmto spôsobom…

A nielen preto si niektorí seniori život bez hotovosti nevedia predstaviť. Poznajú hodnotu slobody a práva na súkromie. Pamätajú si, keď štát toto výsostné právo proti občanom zneužíval. Našťastie nateraz sme dosiahli vyvážený kompromis.

Ide o peniaze: Hotovosť kontra bezkontaktné platby
Video
Teoretické aj praktické situácie rozoberáme s Romanom Fusekom, riaditeľom odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 5. 7. 2023. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hotovosť #kryptomeny #ľudské práva a slobody #právo na súkromie #platby v hotovosti