Odvráti Ódor kolaps? Zatiaľ to tak nevyzerá

Neraz malý ohník zbytočne prerastie do veľkého neuhasiteľného požiaru. To sa týka aj skracovania ordinačných hodín na detských pohotovostiach o dve hodiny. Ak to premiér Ľudovít Ódor, ktorý sa do sporu vložil, a minister zdravotníctva Michal Palkovič nedokážu k spokojnosti všetkých vyriešiť, tak sú potom poriadni diletanti.

28.07.2023 19:00
debata (17)

Spor by v iných krajinách pravdepodobne ani nestál za pozornosť, no sme na Slovensku. Požiadavka ambulantných pediatrov o skrátení pohotovosti z desiatej na ôsmu večer, je logická. Každý chápe, že ak na druhý deň ráno nastupujú na riadnu službu v ambulancií, musia si náležite oddýchnuť, aby odviedli štandardný pracovný výkon. V niektorých regiónoch služba vychádza aj trikrát za týždeň, inde sú služby oveľa redšie (raz za mesiac). Tak či tak obeťami sú detskí pacienti.

Zvlášť je požiadavka pochopiteľná, keď uvážime, že veľká časť ambulantných pediatrov je v dôchodkovom veku – takmer 50 % (24 % má nad 80 rokov). Azda každý chápe, že odísť zo služby neskoro večer a ráno včas vstávať, dá človeku, ktorý ma za sebou sedemdesiatku poriadne zabrať.

Vlastne tu žiadny spor ani neexistuje. Odporcovia z radov nemocničných pediatrov, zastúpení lekárskych odborármi vedenými práve jedným z nich Petrom Visolajským, síce namietajú, že malí pacienti sa presunú do nemocníc, kde sa oni musia starať o ďalšie choré deti na lôžkach, a takto pribudne ďalšia robota, pritom tiež pracujú takmer nepretržite a je ich tiež málo. V podstate podporujú kolegov z ambulancií, len žiadajú systémové riešenia. A tu už je na rade ministerstvo zdravotníctva a vláda. A štátni úradníci, ako sme na nich zvyknutí, sa iba vykrúcajú.

Uvidíme, keď premiér požiada poslancov, aby zasadli len kvôli tejto malej zmene, či tak spravia, alebo urobia z malých detí a prepracovaných lekárov v seniorskom veku rukojemníkov.

Odborári navrhujú, aby sa v prvom rade pomohlo novým mladým pediatrom (už teraz nám chýba 20 %). Hoci vláda schválila finančnú pomoc pri otváraní nových všeobecných i detských ambulancií, nefunguje je to tak, ako má. Pomoc je zdĺhavá, trvá niekoľko mesiacov, lekári zostávajú mesiace bez príjmov, pritom treba platiť účty i sestričku. Z ministerstva namiesto pomocnej ruky prichádza lapidárna odpoveď, že niekde to ide lepšie.

Nateraz dalo 400 pediatrov k 1. augustu výpoveď zo služby. Nepomôže im to, pretože štát im služby prikáže. I keď čerpajú dovolenky. Rozdiel bude v tom, že si od augusta nebudú môcť vyberať. Vláda chce ordinačné hodiny skrátiť, no nemá k tomu žiadne právomoci. Zmenu zákona musia schváliť poslanci.

Politické strany (okrem Demokratov) zatiaľ taktne mlčia, nechávajú vládu vytrápiť sa. Uvidíme, keď premiér požiada poslancov, aby zasadli len kvôli tejto malej zmene, či tak spravia, alebo urobia z malých detí a prepracovaných lekárov v seniorskom veku rukojemníkov. Čo keď sa naplní hrozba a skutočne vyše stovky starších pediatrov zatvorí ambulancie?

Hoci nemocniční pediatri rozhodne preháňajú, keď tvrdia, že skrátením pohotovostí o dve hodiny sa im poriadne navýši počet pacientov vo večerných hodinách, iba upozorňujú na anomáliu, ktorá začína úplne devastovať slovenské zdravotníctvo: ľudia si mýlia urgentné príjmy v nemocniciach s ambulanciami a pohotovosťami. Toto zneužívanie treba zaraziť, inak tu máme ďalší zbytočný požiar.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Lekárske odborové združenie #urgentné príjmy #pediatri #detské pohotovosti