Alarmujúce predpovede. Ceny energií budú rozhodovať o výsledku volieb

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prišiel s varovaním, že v budúcom roku hrozí skokovitý nárast cien elektriny a plynu. Rovnako urobil aj pred rokom. Nakoniec sa chmúrne predpovede vôbec nenaplnili. Stane sa tak aj tento rok?

02.08.2023 19:00
debata (13)

Dúfajme, pretože ohlásený nárast cien elektriny pre domácnosti je alarmujúci – priemerne o 81 %. Priemerne zarábajúci ľudia to nezvládnu. Pritom vláda má podpísané memorandum so Slovenskými elektrárňami. Tie majú dodať aj na budúci rok silovú zložku elektriny iba za mierne vyššiu cenu. Táto zložka tvorí síce iba 42 % koncovej ceny, ktorú vidíme na faktúre, no na dramatické zvýšenie nie je dôvod.

Jedine, že by nová vláda nechcela predĺžiť memorandum. To by bola politická samovražda. Hrozí to iba v prípade, že by sa voľby skončili patom, dohadovanie o novej vláde by trvalo týždne a pri moci by bola súčasná úradnícka vláda. A tej to môže byť jedno.

Navyše, aj podľa regulátora by ostatné zložky ako poplatky za distribúciu, prenos či udržiavanie stabilného napätia v sieti nemali dražieť, ale, naopak, lacnieť. Sú totiž vypočítavané podľa svetových cien a tie na trhoch išli dramaticky dole.

Akákoľvek nová vláda to nebude mať preto ľahké. Vysoké ceny elektriny i plynu môžu povolebnej koalícii už na začiatku budúceho roka zlomiť väz.

Podobné je to aj pri plyne. Tam tvorí cena plynu na svetových trhoch až 60 % koncovej ceny. ÚRSO varuje, že ak sa neprijmú žiadne opatrenia, koncová cena vzrastie priemerne o neuveriteľných 110 %. Prečo? Referenčná cena na tento rok je stanovená ešte podľa predkrízových cien. Vtedy bola 25 eur/MWh, neskôr vyletela viac ako na desaťnásobok, no momentálne je trojnásobná – 75 eur/MWh Pre domácnosti, ktoré plyn používajú iba na varenie, by sa tak cena mala zdvojnásobiť cca z 80 eur na 160 eur (bez DPH). Kto plynom navyše aj kúri, si priplatí 133 eur (bez DPH) mesačne. A to poriadne načrie do rozpočtov domácností.

Je preto jasné, že takéto scenáre na budúci rok sú neprijateľné. ÚRSO i analytici ponúkajú nejaké riešenia, no tie sú rovnako neuspokojivé. Zrušenie plošnej pomoci, ktorá nie je lacná, a adresne podporiť iba sociálne slabé domácnosti nie je riešením. Nielen preto, že nemáme vôbec zadefinované, čo je vlastne energetická chudoba. Pri náraste cien elektriny o desiatky eur a plynu až o stovku eur to nemá veľa domácností pri stagnujúcich platoch, neustále rastúcich cenách potravín a napnutých rozpočtoch ako zvládnuť.

No ani štátny rozpočet takéto štedré kompenzácie dlhodobo nezvládne. Stoja nás ročne stámilióny eur. Síce podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (predpovedá nárast cien elektriny v roku 2024 iba o 7,5 % a plynu o 25,1 %) sme na kompenzáciách už tento rok ušetrili, ale celkovo by nás mali stáť, ak započítame aj budúce roky, skoro až tri miliardy eur. Na to náš štát jednoducho nemá.

Sme tak medzi dvomi mlynskými kameňmi. Ani zrušenie kompenzácií, ani ponechanie súčasného stavu nikam nevedie. Akákoľvek nová vláda to nebude mať preto ľahké. Vysoké ceny elektriny i plynu môžu povolebnej koalícii už na začiatku budúceho roka zlomiť väz. A politické strany si to uvedomujú, preto prichádzajú s riešeniami. Aj keď zatiaľ nie s bohvieakými. Čas ešte zostáva. No už teraz môžeme povedať, že ceny elektriny a plynu budú rozhodovať o výsledku volieb.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #memorandum #ÚRSO #ceny energií #ceny elektriny #Rada pre rozpočtová zodpovednosť #ceny plynu a elektrickej energie