Je čas odložiť autá

Slovenskí vodiči zažívajú jedno prekvapenie za druhým. Ceny benzínu v priebehu niekoľkých týždňov opäť vystrelili hore. Slováci preto tankujú v porovnaní s okolitými štátmi najdrahšie. A podľa analytikov to bude do konca leta ešte horšie.

07.08.2023 20:00
debata (23)

Prečo teda neprísť s radikálnym riešením? Ponúka sa ich hneď niekoľko. Slovensko by sa mohlo pokojne inšpirovať vyspelým Západom a posunúť cestovanie verejnou dopravou na novú úroveň. Napríklad takému Luxembursku sa už pred niekoľkými rokmi podarilo zaviesť MHD zadarmo v celej krajine. A prináša to svoje ovocie. Cesty sú odľahčené a v nemalej miere to pomáha aj životnému prostrediu.

Prvý krok v tomto smere už pred rokom naznačil aj slovenský rezort dopravy, ktorý prišiel s návrhom na jeden cestovný lístok pre všetky druhy verejnej dopravy. Nemeckú štátnu kasu síce podobný nápad stál niekoľko miliárd eur, ale zato ušetrili dva milióny ton emisií uhlíka. To nie je málo.

Alebo chcete radšej za plnú 50-litrovú nádrž benzínu platiť na čerpacích staniciach takmer 85 eur a podporovať tak zisky nadnárodného kapitálu? Namiesto toho by bolo možno namieste aspoň nezvyšovať ceny cestovných lístkov tak, ako sa pre tento krok nedávno rozhodla Bratislava.

A možno by bolo lepšie začať od nuly a zmeniť náš životný prístup. Až príliš sme si totiž zvykli na pohodlie našich spoľahlivých spaľovákov.

Všetko totiž nasvedčuje tomu, že štát tak skoro s radikálnou zmenou filozofie v oblasti verejnej dopravy zrejme nepríde. Nemôžeme sa spoliehať na to, že v najbližších desiatich rokoch sa budeme na našich cestách premávať v autobusoch či električkách „zadarmo". A chvíľu ešte potrvá, kým náš trh zaplavia lacné čínske elektromobily.

Dovtedy možno postačí, kým namiesto drahého benzínu zainvestujeme napríklad do kvalitného bicykla. Napokon, podobný nápad ešte nikoho nezabil.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny pohonných hmôt