Tichá maďarská kolonizácia

Maďarská vláda pokračuje v začatom trende a cez spriaznené nadácie skupuje historické budovy na Slovensku. Chybou je, že štát, ktorý má na zdevastované pamiatky predkupné právo, si ho neuplatňuje. Keď však budeme tento prístup ticho tolerovať, prerastie nám cez hlavu. Hoci je to ťažké, lebo nákup nehnuteľností nemožno priamo nikomu zakázať, Slovensko by malo adekvátne reagovať, tak ako to urobilo aj v iných prípadoch.

10.08.2023 19:00
Viktor Orbán Foto: ,
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
debata (99)

Keď pred dvomi rokmi prenikli na verejnosť informácie, že vláda Viktora Orbána hodlá v okolitých štátoch skupovať ornú pôdu, na čo vyčlenila nemalé peniaze, nasledovala okamžitá reakcia slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Vtedajší šéf diplomacie Ivan Korčok požiadal svojho maďarského kolegu Pétera Szijjártóa, aby Maďarsko „robilo svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko alebo sa realizujú na našom území, po vzájomnej dohode a odsúhlasení“.

Tým, že Bratislava dala najavo svoju nevôľu, Budapešť (aspoň načas) od svojich expanzívnych plánov ustúpila. Je, samozrejme, len otázka času, kedy sa o to nejakou inou kľučkou opäť pokúsi, pretože cieľ je jasný: vytvoriť si zázemie, ktoré, ak sa naskytne vhodná príležitosť, by pomohlo maďarským iredentistickým zámerom.

Z viacerých doterajších krokov a vyjadrení vyplýva, že Maďarsko sa svojej revizionistickej politiky v skutočnosti nikdy nevzdalo.

Z viacerých doterajších krokov a vyjadrení totiž vyplýva, že Maďarsko sa svojej revizionistickej politiky v skutočnosti nikdy nevzdalo. Orbánov šál s mapou veľkého Maďarska patrí do kategórie menších provokácií, no jeho nedávne vyjadrenie o Slovensku ako „odtrhnutom území“ je už prisilná káva, na ktorú musela slovenská diplomacia reagovať.

Je dobre, že si predvolala maďarského veľvyslanca a vysvetlili mu, že spochybňovanie územnej integrity či suverenity Slovenska nebudeme tolerovať. V tejto veci treba aj 100 rokov po rozpade habsburskej monarchie stále a dookola opakovať, že Československo (resp. Slovensko) je nástupníckym štátom Rakúsko-Uhorska rovnako ako Maďarsko či Rakúsko. Takže o žiadnom „odtrhnutom území“ nemôže byť ani reči.

K dobrým slovensko-maďarským vzťahom neprispela ani neohlásená návšteva Lászlóa Kövéra v Šamoríne. Predseda maďarského parlamentu v auguste roku 2021 odhalil pamätník miestnym obyvateľom, ktorých deportovali v povojnovom období. Kövér vtedy hovoril o krivdách voči Maďarom a žiadal ospravedlnenie Slovenska. Našťastie slovenské ministerstvo zahraničných vecí mu dalo jasne najavo, že niečo takéto nemienime tolerovať.

Aj z aktuálnej kauzy nákupu nehnuteľností možno usúdiť, že ak sa nebudeme dostatočne zaoberať tým, čo Maďarsko robí vo vzťahu k nám, tak nám potom nezostane nič iné, len sa čudovať, ako sa Maďarsko intenzívne zaujíma o nás.

Majme totiž stále na pamäti, že viac ako tri desaťročia starý výrok maďarského premiéra Józsefa Antalla, že by sa chcel stať ministerským predsedom 15 miliónov Maďarov, je Orbánovi nepochybne veľmi blízky (hoci ho nikdy nahlas nevyslovil).

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #slovensko-maďarské vzťahy #maďarská iredenta #revizionizmus