Prihrávka na smeč Smeru

Ešte presne nevieme, čo zadržanie Tibora Gašpara urobí s číslami Smeru, no už teraz môžeme odhadovať, že táto kauza vyženie jeho preferencie opäť o čosi vyššie. Natíska sa otázka, či naozaj bolo treba ísť s bubnom na zajace. Pretože zadržať niekoho o piatej ráno a po 48 hodinách ho prepustiť, sa javí ako značne kontraproduktívne. Je nepochybne fajn, že polícia má rozviazané ruky, len kompetentní by mohli prejaviť trochu zmyslu pre realitu a netváriť sa, že žijú vo vzduchoprázdne.

14.08.2023 19:00
debata (30)

Šesť týždňov pred voľbami nemohlo Smer „postretnúť“ nič lepšie ako to, že NAKA zadržala politika, ktorý je deviatkou na jeho na kandidátke. Fico a spol. prezentovali zadržanie Tibora Gašpara okamžite ako útok na opozíciu a je jasné, že z tejto kauzy sa budú všemožne snažiť vytĺkať politický kapitál tým, že z Gašpara urobia martýra. Vedia, že na Slovensku tento model veľmi dobre funguje. Takto sa im podarí zmobilizovať najmä protestných voličov, ktorí v posledných týždňoch nemali veľa dôvodov ísť k volebným urnám.

Tvrdenie, že Gašpar bol obvinený z politických dôvodov, zapadá do celkovej stratégie Smeru, ktorého lídri s obľubou vyhlasujú, že jeho predstavitelia sú prenasledovaní a kriminalizovaní.

Ak v posledných týždňoch išli preferencie Smeru neustále hore, táto „kauza“ ich rast ešte viac akceleruje. V kombinácii s neschopnosťou Hlasu osloviť širší okruh sociálnodemokra­tických voličov to bude v konečnom dôsledku znamenať absolútnu dominanciu Smeru v tomto priestore.

Hrozí, že Hlas čaká osud strany Sieť. Tá sa po svojom vzniku tiež javila ako nová nádej slovenskej politickej scény, no predovšetkým neschopnosťou svojho lídra – Rada Procházku – napokon vo voľbách na celej čiare pohorela a niekoľko mesiacov po nich sa de facto úplne rozpadla. V prípade, že Hlas vo voľbách neuspeje a stane sa marginálnou stranou s výtlakom pár percent, je dosť možné, že rovnaký scenár sa zopakuje.

Potvrdila by sa tým téza, že akýkoľvek pokus o vytvorenie štandardnej sociálnodemokra­tickej strany na Slovensku je odsúdený na neúspech. Prvý pokus o transformáciu postkomunistickej SDĽ sa skončil rozkolom medzi progresívnym a konzervatívnym krídlom, ktorý túto stranu pochoval.

Ukazuje sa, že populisti v okolitých krajinách dokážu lepšie podchytiť voličov, ktorí predtým inklinovali k ľavici. Slovensko asi nebude žiadnou výnimkou.

Nasledovala snaha zmeniť Smer na skutočnú sociálnu demokraciu. Tá sa skončila v okamihu, keď Robert Fico začal koketovať s národno-konzervatívnymi myšlienkami a posúvať stranu do týchto vôd.

Ak do tretice neuspeje ani Hlas, bude to na dlhý čas znamenať koniec nádejam na vznik modernej ľavicovej strany.

Minimálne v stredoeurópskom priestore by to však nebolo nič prekvapujúce. V Poľsku aj v Maďarsku sa ľavica sama zdiskreditovala a takmer zanikla. V susednom Česku sa zasa Babišovmu hnutiu ANO podarilo dokonale odsať elektorát ČSSD, ktorá sa v posledných voľbách ocitla mimo parlamentu.

Ukazuje sa, že populisti v okolitých krajinách dokážu lepšie podchytiť voličov, ktorí predtým inklinovali k ľavici. Slovensko asi nebude žiadnou výnimkou.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Tibor Gašpar #Hlas #NAKA #predčasné voľby 2023