Trumpove trampoty naberajú nový rozmer

Donald Trump čelí riadnemu maléru. Do tretice všetko dobré - na krku má tretiu, doteraz najzávažnejšiu obžalobu. A to nielen pre trestné činy, ale aj preto, že napriek výhre vo voľbách si nebude môcť udeliť milosť. O čo ide? A podarí sa Američanom zbaviť škodnej? A čo si z toho vziať?

15.08.2023 20:00
debata (8)

Tretia Trumpova obžaloba je silnou kávou. Obžalovaných je 18 ľudí z 41 trestných činov – z pokusu o zvrátenie volieb v Georgii. Trump bol podľa obžaloby hlavou organizovanej kriminálnej skupiny, ktorá sa pokúsila sfalšovať výsledky prezidentských volieb. Exprezident má na krku také obvinenia ako organizované vydieranie, sprisahanie s účelom podvodu, predkladanie nepravdivých dokumentov a ďalšie trestné činy. Podľa obžaloby napríklad posielal vlastných sčítateľov hlasov do volebných komisií. Medzi dôkazmi sú aj priame nahrávky.

Čuduj sa svete, Trump tieto obvinenia odmieta a stavia sa do role martýra a obete politicky motivovaného stíhania. Mimochodom – nepripomína nám to náhodou niečo? Cynický politik a narcis, ktorý sa nesie na vlne nenávisti, porušuje pravidlá a keď je pri prichytený, oháňa sa „politickými procesmi”. Ktovie či sa aj na jeho obranu vyjadrí taký Péter Szijjártó…

Kto mal možnosť spozorovať Trumpovo vyčíňanie počas jeho úradovania, sa azda príliš nečuduje, že by bol schopný takýchto ohavností. Politici ako Trump sú škodnou a rakovinou demokracie – nepriateľmi slobodnej a otvorenej spoločnosti. A vždy je dobré, ak sa demokracia bráni.

O to tragickejšie však je, že sa stále teší vysokej podpore a má nábeh na republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách. Aj tu vidíme, že americká demokracia – často ospevovaná ako vzor – má svoje systémové nedostatky. Môžeme len dúfať a pozorovať, či sa Američania poučia a „chybu v systéme” opravia. Našou úlohou je identifikovať podobné vzorce, hrozby a živly. A neumožniť im získať moc. Škoda len, že učenie sa na chybách druhých nie je disciplínou, v ktorej excelujeme.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #Donald Trump