Ukrajinci sú pre nás požehnaním

Ak Slovákov pred pár rokmi desila predstava, že sa k nám dovalia „hordy migrantov“, ktorí zaplavia celú krajinu, teraz by ich malo trápiť skôr to, či sa ich k nám vôbec podarí prilákať. Na Slovensku totiž akútne chýbajú desaťtisíce pracovníkov.

15.08.2023 19:00
debata (38)

Nedostatok ľudí, najmä v technických odboroch, ale aj v zdravotníctve a v IT oblasti je dlhodobý problém, ktorý sa neustále prehlbuje. Momentálne však najväčší problém majú firmy pôsobiace v automobilovom priemysle. A keďže práve tento sektor je hlavným motorom našej ekonomiky, vláda sa rozhodla „rozhodiť siete“ v krajinách mimo EÚ, najmä na Balkáne a v bývalom Sovietskom zväze. Chce rozdávať víza a zjednodušiť komplikovaný byrokratický proces prijímania zamestnancov zo zahraničia.

Dvetisíc víz je však doslova kvapka v mori. Vzhľadom na to, že u nás pracuje rekordných 80-tisíc cudzincov a slovenské hospodárstvo stále pociťuje kritický nedostatok pracovných síl, tento počet bude treba navýšiť. Bez náboru cudzincov sa tento motor zadrhne.

Ak Slovákov pred pár rokmi desila predstava, že sa k nám dovalia „hordy migrantov“, ktorí zaplavia celú krajinu, teraz by ich malo trápiť skôr to, či sa ich k nám vôbec podarí prilákať. Na Slovensku totiž akútne chýbajú desaťtisíce pracovníkov.

Zároveň disponujeme takým nevyužitým rezervoárom pracovných síl, o akom sa nám doteraz ani nesnívalo. Ten kto má problémy s Ukrajincami, ktorí nám údajne berú prácu, mal by byť, naopak, rád, že u nás žije 100-tisíc ľudí, ktorí sú v prevažnej miere kvalifikovaní, no my žiaľ tento ich potenciál zatiaľ nedokážeme využiť. Zväčša ide o ženy, ktoré zaplnili medzeru v gastrosektore alebo pracujú ako upratovačky. Z krátkodobého hľadiska sme síce vyriešili jeden problém, ale z dlhodobého hľadiska je mrhanie ľudským potenciálom trestuhodné.

Na jednej strane máme kolabujúce slovenské zdravotníctvo. Chýba nám niekoľko tisíc sestier. No na strane druhej nie sme schopní Ukrajinkám uznať vzdelanie. Ak by sme boli trochu pružnejší, v nemocniciach a ambulanciách už dávno mohli pracovať kvalifikované sestričky. Zabili by sa dve muchy jednou ranou – tieto ženy by získali príjem pre svoje rodiny a slovenskí pacienti by zo zdravotníckych zariadení odchádzali o čosi spokojnejší.

Kde je vôľa, tam je cesta. Ak sa podarilo tento problém vyriešiť v prípade pediatrov a uznávanie diplomov sa im už od marca zjednodušilo, prečo to viazne v prípade sestier?

Ešte raz: Ukrajinci sú požehnaním pre túto krajinu. Tieto slová si treba neustále pripomínať, pretože o pár rokov, vzhľadom na negatívny demografický vývoj, nielenže nebude mať u nás kto pracovať, no budú chýbať aj zdroje na dôchodky. Mali by sme privítať každého Ukrajinca, ktorý sem príde, začne tu pracovať, dá svoje deti do školy a natrvalo sa usadí.

Vzhľadom na jazykovú a kultúrnu príbuznosť by takáto migrácia nemala predstavovať väčší problém. Takáto príležitosť sa pravdepodobne už tak skoro nezopakuje.

Mimochodom, málokto asi vie, že Československo po boľševickej revolúcii, aj vďaka iniciatíve prezidenta T. G. Masaryka, prijalo desaťtisíce utečencov z Ruska. Po druhej svetovej vojne mnohí z nich skončili v lágroch, no predtým nemalou mierou prispeli k rozvoju 1. ČSR.

Majme to na pamäti!

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #nedostatok pracovných síl #zamestnávanie Ukrajincov