Chyby polície sú napraviteľné, aj preto je dobré, že koná

Polícia vracia úder. Obviniť šéfa SIS a príslušníkov policajnej inšpekcie, na to treba guráž. Podozrenia sú namieste a treba ich prešetriť. Ak sa však polícia prerátala, môže to mať ešte dramatickejšie dôsledky.

17.08.2023 17:25
debata (96)

Vojna v polícii pokračuje. Vo štvrtok NAKA zakročila proti aktuálnemu a bývalému šéfovi SIS, riaditeľovi NBÚ, ako aj ďalším policajtom z inšpekcie. Bežný pozorovateľ sa môže v tom celom už strácať – komplexná spleť vzťahov a mnoho neverejných častí príbehu vytvárajú úrodnú pôdu pre rôzne konšpirácie. O to viac je v takýchto živých a čerstvých veciach na mieste zdržanlivosť.

Je dobré, že polícia pri podozreniach koná. Ak sa skutočne išlo bezdôvodne po krku policajtom, ktorí vyšetrovali korupciu na najvyšších miestach, tak je to riadny malér. A preto je stále lepšie, ak sa prípadné pochybenia opravia v procese, ako keby sa nevyšetrovalo vôbec. Tak to tu fungovalo v minulosti a všetci sme videli, ako sa to skončilo – vraždou investigatívca.

štefan hamran Čítajte viac Akcia Rozuzlenie: Obvinili šéfa SIS Aláča, jeho predchodcu Pčolinského, šéfa NBÚ Konečného a troch ďalších

Obavy pritom nie sú namieste, keďže o opravné a kontrolné mechanizmy núdza nie je. Protiváhou sú stále súdy a generálny prokurátor. Ten si to so svojou povestnou a miestami pochybnou proaktivitou iste nedá ujsť.

O to smiešnejšie vyznievajú vyjadrenia expremiéra Roberta Fica, že sa tu koná štátny prevrat. No kým štát vníma svojou optikou ako systém spriaznených policajtov, sudcov, prokurátorov, ktorí usilovne zametajú pod koberec kauzy spriatelených mecenášov, tak to sedí – polícia ide po krku tým, ktorí dlhodobo pracujú na diskreditácii policajtov vyšetrujúcich závažnú korupciu. To neznamená, že sa nerobia chyby. Na ich opravu tu máme právne mechanizmy. Ale tlačovky politikov medzi ne nepatria.

fico, šimečka Čítajte viac Fico: Toto je prevrat, pokus zmeniť pomery v štáte. Prezrádza, čoho sa bojí, reaguje Šimečka

S týmto výkladom sa, pochopiteľne, nestotožní časť spoločnosti, ktorá Fica adoruje a nekriticky načúva jeho príbehom o politických stíhaniach a všakovakým konšpiráciám. Nič to, aj o tom je demokracia. Demokracia je však aj o spravodlivosti, právnom štáte či rovnosti pred zákonom. Ak začneme snahu o napĺňanie týchto princípov spochybňovať skôr, ako sa vyvrátia podozrenia, tak to tu môžeme rovno zabaliť.

Trpezlivosť neuškodí.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Štefan Hamran #Vladimír Pčolinský #Michal Aláč #vojna v polícii #akcia Rozuzlenie