Akcia NAKA: Prevrat či skôr Ficov strach?

Kto je dobrý a kto zlý policajt? „Vojna v polícii“ už zúri viac ako dva roky, a tak sa nemožno čudovať, že verejnosť v tom má dokonalý zmätok. Niektorí politici svojimi vyjadreniami tento zmätok v hlavách ľudí ešte viac posilňujú. Zásah policajtov Národnej kriminálnej agentúry môže u niekoho vyvolať dojem, že bol prehnaný, nedajme sa však pomýliť! Možno nebol najšťastnejšie načasovaný, no podľa reakcie predstaviteľov Smeru sa zdá, že im niekto stúpil na otlak.

17.08.2023 18:45
debata (172)

Skupina vyšetrovateľov NAKA na čele s Jánom Čurillom ani poriadne nezačala vyšetrovať prípady korupcie na najvyšších poschodiach štátu a generálny prokurátor ho cez „legendárny“ paragraf 363 zrušil. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že policajti nemali na začatie trestného stíhania dostatok dôkazov. Nasledoval však ešte absurdnejší obrat – vyšetrovateľov NAKA začala stíhať policajná inšpekcia. V polovici septembra 2021 ich zadržali a dva týždne strávili vo väzbe. Napokon sa ukázalo, že ich trestné stíhanie je nedôvodné a, naopak, krajský súd potvrdil, že podozrenia mali reálny základ.

Strana Smer napriek tomu s obľubou vyhlasuje, že NAKA si kupuje svedkov s cieľom zničiť ich. Výraz „čurillovci“ sa stal súčasťou slovníka politikov a pravidelne sa skloňuje na ich tlačovkách. Fico, Kaliňák a spol. sa snažia navodiť dojem, že Slovensko je policajný štát, v ktorom si vláda dala za cieľ zlikvidovať opozíciu.

Keď však Robert Fico na tlačovke vyhlásil, že zásah polície pomôže čurillovcom, Hamranovi, Lipšicovi, Čaputovej a PS, tak klame, resp. zabudol dodať, že za istých okolností to môže pomôcť Smeru.

A keď Robert Fico pateticky hovorí, že sme svedkami pokusu o policajný prevrat, vlastne sa len snaží maskovať vlastný pokus o „únos štátu“, ktorý sa tu dial v uplynulých rokoch.

Pretože indícií, že za jeho vlád sa kradlo, korumpovalo a Policajný zbor bol riadený oligarchami, je toľko, že teraz ide len o to, aby sa všetko poriadne vyšetrilo a uviedlo na pravú mieru.

V jednom možno s Ficom súhlasiť, áno, teraz sa hrá o podstatu štátu. Ide však o to, aký štát si kto pod tým predstavuje.

Keď teraz Fico tak veľmi kričí, je zjavné, že má strach a hysterickými rečami o štátnom prevrate sa snaží mobilizovať svojich priaznivcov. A hoci zadržaní sú policajti, a nie politici, tento zásah môže paradoxne priniesť body strane Smer. To je asi jediná výčitka voči Hamranovi. Napriek tomu, že polícia má konať nezávisle od vôle politikov, trochu prezieravosti by bolo namieste. Na druhej strane je zrejmé, že policajnému prezidentovi sa kráti čas a chce stihnúť, čo sa dá, ešte do volieb.

Najdôležitejšie preto bude, aby polícia mala dostatok dôkazov, lebo inak sa môže zopakovať blamáž, akej sme už boli svedkami viackrát. Bombastické akcie, po ktorých nasleduje o niekoľko dní prepustenie, rozhodne neprispievajú k dôveryhodnosti polície. Naopak, polícia takto nezamýšľaným spôsobom robí vlastne kampaň Smeru a Robertovi Ficovi.

V jednom však možno s Robertom Ficom súhlasiť: áno, teraz sa hrá o podstatu štátu. Ide však o to, aký štát si kto pod tým predstavuje.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NAKA #Štefan Hamran #akcia Rozuzlenie