O čom politici nehovoria (ale mali by)

Zaujíma vás téma „udržateľnosti verejných financií“? Že nie? Nečudo.

20.08.2023 20:00
debata (6)

Koho baví sledovať správy o takých odťažitých pojmoch ako deficit, dlh štátnej správy či nebodaj zdravie verejných financií? Pre komentátorov aj redaktorov predávať túto tému je extrémne ťažké. Zvyčajne nejde o rozdávanie stoeuroviek, dvíhanie dôchodkov alebo emóciami nabité správy bulváru. Skrátka, téma o štátnej kase nie je „sexi“.

No predstavte si, že na konci roka vám zaklope na dvere úradník a vypýta si 1 540 eur. To je presne suma, ktorú by každý občan – vrátane detí a dôchodcov – musel zaplatiť, aby vymazal odhadovaný deficit na tento rok.

A to nie je všetko. Predstavte si, že po novom roku vám zase na dvere zaklope ten istý úradník a vypýta si 12 800 eur. To je zase rozrátaná suma celkového dlhu Slovenska na každého obyvateľa.

Ak vás táto téma stále nenadchla, skúsme jej pridať emotívny náboj. Lúčite sa s vašimi deťmi, ktoré v 18. rokoch opúšťajú rodičovské hniezdo, a necháte im na nohe uviazaný balvan v podobe pár tisíc eur, ktoré musia splatiť. Je to morálne správne? Asi nie. Preto s tým treba niečo robiť.

Ak politici – konkrétne nová vláda, ktorá vzíde zo septembrových volieb – so stavom verejných financií nič neurobia, bude sa to iba zhoršovať. A to aj vďaka tomu, že po rozpade Hegerovej vlády sa koaliční aj opoziční poslanci totálne odtrhli z reťaze a rozpútali v Národnej rade legislatívnu smršť. Porozdávali stovky miliónov bez toho, aby na to našli peniaze.

Počuli ste o tomto probléme hovoriť niektorú z politických strán? A sme doma. Politici riešia radšej iné „problémy“ – medvede v lesoch alebo hypotéky, ktoré podľa NBS drvivá väčšina ľudí bez problémov zvládne. Cítia z toho ľahké politické body.

Ťažko čakať, že sa chytia témy verejných financií. No onedlho sú tu voľby a tejto témy by sme sa pri volebných urnách mali chopiť my voliči.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit verejných financií #dlh verejnej správy #Dlh Slovenska