Minimálna mzda Zn. dohoda možná

Slová ako konsenzus a kompromis sa z našej politiky už dávno vytratili. O to potešiteľnejšia je správa, že odborári a zamestnávatelia sa druhý rok po sebe dohodli na výške minimálnej mzdy. Tá od Nového roka stúpne na 750 eur.

21.08.2023 20:00
debata

Kým ešte donedávna bolo bežné, že rokovanie tripartity sa skončilo tým, že jedna alebo druhá strana ho na znak nesúhlasu opustila a o výške minimálnej mzdy napokon rozhodlo ministerstvo práce, tak posledné dva roky medzi členmi Hospodárskej a sociálnej rady vládne až prekvapivá harmónia. Možným dôvodom je jednak vysoká inflácia, ktorá postihuje najviac nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, a zamestnávatelia v takejto situácii chtiac-nechtiac musia dvíhať platy, no ich „štedrosť“ môže vyplývať aj z toho, že na Slovensku chýba enormné množstvo zamestnancov. Klub 500 začiatkom mesiaca vyzval rezort práce a sociálnych vecí, aby sa výrazne zvýšil počet národných víz udelených pracovníkom z krajín mimo Európskej únie. Jednoducho, „nejsou lidi“ a keď je niečoho nedostatok, tak cena stúpa…

A najmä v tejto kategórii sa mnohí ľudia častokrát rozhodujú, či sa im vôbec oplatí robiť legálne, najmä ak za prácou musia ešte aj cestovať (čo stojí nemalé peniaze), alebo radšej zostanú doma a dostanú peniaze „na ruku“.Azda aj preto teraz nepočuť tradičné lamentovanie zamestnávateľov, že minimálna mzda je privysoká a ničí pracovné miesta, najmä v regiónoch.

Na druhej strane z pohľadu človeka, ktorý poberá takúto „almužnu“, je zrejmé, že z minimálnej mzdy sa nedá dôstojne vyžiť. „Minimálka“ je z tohto pohľadu skutočne „minimálnou ochranou“ proti prepadnutiu sa do chudoby. Potrebné by však boli aj ďalšie opatrenia.

Kým o príspevku na bývanie sa u nás iba diskutuje, v susednom Česku ho poberá zhruba štvrť milióna domácností! A keďže bývanie predstavuje jednu z najväčších položiek rodinného rozpočtu, dozrel čas, aby sme už konečne prešli od slov k činom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #zamestnávatelia #KOZ