Letné parlamentné divadlo alebo konečne zásah do čierneho?

Poslancom sa v horúcom lete príliš nechce rokovať v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Ani na druhý pokus neotvorili ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Do „roboty“ síce prišli, no za otvorenie schôdze hlasovalo iba 68 poslancov, ďalší z radov bývalej koalície sa iba prizerali. Nečudujme sa, nebudú predsa brať na paškál vlastných.

21.08.2023 19:00
debata (18)

V utorok bude ešte jeden pokus, no už vopred môžeme povedať, že bude neúspešný. Nielen preto, že časť bývalej koalície bráni vlastných nominantov v polícii, ale aj preto, že schôdza nemá žiadny zmysel. Je to len letné predvolebné divadlo. Všetko, čo chcú politici Smeru, Hlasu, Republiky a Sme rodiny „vykričať“ v pléne NR SR, už dávno povedali na tlačovkách.

A prijatie uznesenia o odvolaní policajného prezidenta či apely na premiéra a prezidentku sú iba prázdnymi gestami, ktoré nikoho k ničomu nezaväzujú: nič neriešia! Ak Robert Fico hovorí, že na schôdzi by sa mnohé z posledných udalostí vyjasnilo, zavádza: ešte viac by sa všetko zamotalo.

Bežní ľudia už máločomu rozumejú a strácajú niť. Na scénu pribúdajú noví ľudia, pribúdajú nové zadržania, nové predvolania na výsluch. Ako obvykle po bombastických predvolaniach či oznámeniach prichádza prepustenie na slobodu. Ľudia sa v tom celom strácajú, netušia, o akú kauzu zase ide. Pýtajú sa, na čo je to všetko dobré? Koľko veľkých káuz z doby vlád Smeru bolo vyšetrených? Koľko rozkrádačiek z eurofondov bolo objasnených? Kto bol za ne odsúdený? Pretože to je podstata veci, nie personifikovanie, politizácia, ale odhalenie konkrétnej (aj malej) trestnej činnosti: kto si z našich spoločných peňazí prelial státisíce až milióny do vlastného vrecka.

Ak sa ešte pred dvomi týždňami Fico policajtom vysmieval a po voľbách sľúbil nastoliť po rokoch „svojvôle“ poriadok – v slovníku roku 1968 normalizáciu – dnes vidieť na vždy výnimočne dobre informovanom predsedovi Smeru určitú nervozitu.

Odsúdené boli zatiaľ iba „malé ryby“. Kajúcnici, napriek tomu, že veľa toho z pozadia poodhalili, vyviazli so smiešnymi trestami. Práve dnes, v pondelok, bývalý riaditeľ finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Prečo vyšetrovatelia za tri a pol roka nedotiahli ani jeden prípad do konca, podkutý nepriepustnými dôkazmi, a nebola odsúdená ani jedna "veľká ryba“? Tri a pol roka nie je krátka doba. Vyhovárať sa iba na paragraf 363 a generálneho prokuratúra nestačí.

Nechybili samotní vyšetrovatelia? Zvolili dobrú taktiku a neprecenili svoje sily? Neodkrojili si väčší kus, ako sú schopní zvládnuť? Nepúšťajú sa do akcií príliš skoro, keď majú skôr indície ako nepriestrelné dôkazy? To sa týka aj posledného zadržania Tibora Gašpara, výsluchov bývalého riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského i Michala Aláča či riaditeľa NBÚ Romana Konečného. Prečo toľko humbugu? Čudujú sa vyšetrovatelia, že masívne akcie spôsobujú rovnako veľké reakcie? Čudujú sa, že si narobili veľa nepriateľov, ktorí sa spájajú a spoločne proti ním využívajú všetky dostupné prostriedky?

Policajti možno v konajú v dobrom úmysle, no spravodlivosti robia medvediu službu. Dôvera v políciu klesá. Napätie v spoločnosti stúpa. Smeru to neškodí, naopak stále sa posilňuje. Každé nové obvinenie vie využiť vo svoj prospech.

Jedna zmena tu však je. Ak sa ešte pred dvomi týždňami Fico policajtom vysmieval a po voľbách sľúbil nastoliť po rokoch „svojvôle“ poriadok – v slovníku roku 1968 normalizáciu – dnes vidieť na vždy výnimočne dobre informovanom predsedovi Smeru určitú nervozitu. Žeby vyšetrovatelia akciami Rozuzlenie a Ezechiel 7 konečne trafili do čierneho alebo to bude opäť zásah mimo terča?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #normalizácia #NR SR #NAKA #Sme rodina #polícia SR #Štefan Hamran #akcia Rozuzlenie