Vojna v polícii: upratovanie sa ešte neskončilo

Rozhodnutie prezidentky postaviť riaditeľa SIS Michala Aláča mimo služby a súčasne podať návrh na jeho odvolanie, vyvolalo najmä v radoch opozície vlnu rozhorčenia. No vzhľadom na to, že jeho hlavu žiadali viacerí politici už aj predtým, je táto ich kritika značne pokrytecká.

22.08.2023 19:00
debata (53)

Navyše v médiách sa objavili informácie, podľa ktorých mala Slovenská informačná služba údajne pomáhať obvinenému expolicajtovi NAKA Jánovi Kaľavskému, aby ho z Bosny nevydali na Slovensko. Ak by sa to potvrdilo, znamenalo by to, že z našich daní si platíme inštitúciu, ktorá pomáha zločincom a na jej čele stál v tom čase zhodou okolností Michal Aláč.

Podľa informácií, ktorými disponuje denník Sme, Kaľavský donášal na kolegov vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu. Následne ušiel do Bosny. Keď Slovensko žiadalo o jeho vydanie, SIS ho vykreslila „ako obeť policajného prenasledovania“! Keďže Bosna a Hercegovina nie je členom EÚ a odmieta na Slovensko vydať Káľavského, ten si užíva slobodu. Dokonca v tejto balkánskej krajine požiadal o azyl! Už len tento samotný fakt stojí za zamyslenie: ktorý normálny človek utečie z EÚ kamsi na Balkán? Do krajín, ktoré s EÚ nemajú podpísanú dohodu o vydávaní osôb, utekajú iba tí, čo nemajú čisté svedomie.

Takže ak sa potvrdí, že toto všetko sa dialo za šéfovania Michala Aláča (a z výpovedí dvoch svedkov to vyplýva), mal by riaditeľ zotrvať vo funkcii? Odpoveď je zrejmá.

V tejto záležitosti však majú maslo na hlave všetci – Kollárom počnúc, keďže Aláč bol nominant hnutia Sme rodina, a Hegerom končiac, ktorý ho v tejto funkcii toleroval. Keď teraz bývalý premiér vyhlasuje, že mal zviazané ruky koaličnou zmluvou, pôsobí to alibisticky. Napokon ako takmer všetko, čo Heger robil…

Spomeňte si, keď začnete doma upratovať a niekto k vám uprostred rozrobenej práce príde a vidí ten „binec“. Nepôsobí to veľmi lákavo, no veci treba posudzovať až v okamihu, keď sa upratovanie skončí. V prípade bezpečnostných zložiek sa upratovanie ešte neskončilo.

V istom zmysle Aláč nadsluhoval, pretože pri výmene vlád je bežné, že do funkcie vymenujú aj nového šéfa SIS. Keď teraz Robert Fico „hecuje“ verejnosť rečami o prevrate, mal by radšej mlčať, lebo rovnako postupoval v minulosti aj on.

Nepochybne, odvolanie dvoch riaditeľov SIS v tak krátkom čase nevrhá dobré svetlo na Slovensko. Lenže treba si položiť otázku, prečo Sme rodina navrhlo na takú významnú funkciu takéto „kapacity“?

Keby sme sa na celú vec pozreli z odstupu, pohľadom nezávislého pozorovateľa, skutočne nie je normálne, že v médiách sa v posledných troch rokoch skloňujú dookola iba NAKA, SIS a kauzy s nimi spojené. Na druhej strane to znamená, že situácia v tejto republike bola natoľko vážna, že musel prísť niekto, kto sa pokúsil vyčistiť tento Augiášov chliev.

A že to nevyzerá pekne? Spomeňte si, keď začnete doma upratovať a niekto k vám uprostred rozrobenej práce príde a vidí ten „binec“. Nepôsobí to veľmi lákavo, no veci treba posudzovať až v okamihu, keď sa upratovanie skončí. V prípade bezpečnostných zložiek sa upratovanie ešte neskončilo.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #SIS #Michal Aláč #Ján Kaľavský