Pozsony (Bratislava)

Dalo by sa povedať, že schválenie novely školského zákona o používaní historických zemepisných názvov v maďarských učebniciach, je prvým úspechom opozície v tomto volebnom období. Prispela k nemu spolupráca vládneho Smeru s opozičnou SMK s podmienkou, že v zátvorke bude slovenský názov.

04.12.2008 12:09
Pozsony, Bratislava, maďarské názvy miest Foto:
Maďarské názvy slovenských geografických objektov.
debata

Znamená to v podstate návrat k jeho zneniu z minulého obdobia.

Z pohľadu Strany maďarskej koalície je dohoda logická. Obhajuje záujmy svojej voličskej základne. Z pohľadu Smeru je logická tiež. Možno nie hodnotovo, ale pragmaticky určite.

Po dlhodobých slovensko-maďarských sporoch, rozdúchavaných extrémistami oboch strán, môže byť tento krok najsilnejšej vládnej strany studenou sprchou pre maďarských nacionalistov. Vyrazila im jeden tromf z ruky a o žiadny neprišla. Môže byť síce dopingom pre tých slovenských, ale už na tom nebude stáť vzťah dvoch štátov.

Na druhej strane to môže Smeru spôsobiť krušné chvíle v koalícii, hlavne s SNS. Jej poslanci pred hlasovaním o novele rokovaciu sálu opustili.

Ak to zmierni medzinárodné napätie dvoch susedných krajín, nestojí za to zopár populistických hádok v už aj tak rozvadenej koalícii? A je to tiež dôkaz, že aj pragmatizmus môže priniesť pozitíva.

debata chyba