Ficova voľba

Ak Robert Fico naozaj vyťahuje Igora Slobodníka za nástupcu Jána Kubiša, na čelo slovenskej diplomacie mieri špičkový odborník. Kariérny diplomat, dosiaľ nezaťažený verejnými prestrelkami a profesionál, ktorý si vybudoval zvučné meno, keď pôsobil ako veľvyslanec pri NATO.

20.12.2008 15:19
Fico Foto:
Premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico
debata

Premiér spravil prvý dobrý krok, keď vyhlásil, že kreslo neponúkne straníkovi. Koniec koncov, mimoriadne dôstojného kandidáta na šéfa diplomacie by v Smere ťažko našiel. Keby to bolo inak, už v roku 2006 by túto kľúčovú funkciu neponúkal nestraníkovi Kubišovi. V každom prípade to, že Fico loví aj druhýkrát vo vodách kariérnych diplomatov, je dobrá správa. Medzi nimi má Slovensko niekoľko skutočne špičkových osobností, ktorým sa mimo ich branže sotva niekto vyrovná v hĺbke poznania medzinárodnej politiky i schopnosti presadzovať záujmy Slovenska vo svete. Platilo to o Kubišovi a môže to platiť aj o Slobodníkovi.

Nezávisle od toho, či je Slobodník už konečnou voľbou Fica, alebo premiér ešte zvažuje meno iného kandidáta, zaujímavé bude sledovať, čo nový člen vlády dokáže presadiť zo svojich hodnôt. Slobodník je zástanca zmysluplného rozširovania NATO a posilňovania misie v Afganistane, je stúpencom slušných vzťahov s USA a s ďalšími spojencami.

Ak bude Kubišovým nástupcom Slobodník, Fico si vyberie dôstojného partnera.

debata chyba