Sankčný zákaz exportu z EÚ do Ruska funguje a Putina poškodzuje, ale...

Demokracia je najhoršia forma vlády, okrem tých ostatných, o ktoré sme sa pokúsili, poznamenal legendárny britský politik Winston Churchill. Chcel tým povedať, že demokracia má svoje chyby, no nič lepšie nemáme. To isté platí o medzinárodnom obchode. Zahraničný obchod má potenciál vytvárať win-win situáciu pre obe strany transakcie (vyhrávajú obe strany).

27.08.2023 20:00
debata (20)

Preto jedným pilierom sankcií Európskej únie proti Rusku za brutálne napadnutie Ukrajiny bol zákaz exportu do Ruska z únie. Ivan Mikloš efekt týchto sankcií ilustroval na tom, že Rusko bez dovozu z EÚ nedokáže vyrábať napríklad moderné autá, a tiež upozornil aj na mnohé ďalšie problémy.

„Sú (autá) bez ABS, airbagov, bez elektrického sťahovania okien, sú jednoducho ako zo sedemdesiatych rokov. Skutočné dôsledky teda nie sú len o HDP. Navyše dôsledky toho, že chýba technologický dovoz, sa prejavia aj v tom, že Rusi nebudú schopní obnovovať a udržiavať svoje ťažobné kapacity,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda.

Aj tento systém má však chyby. Ani sankcie proti Rusku nie sú zadarmo a aj slovenské firmy si museli hľadať nové odbytové trhy. Jedným z nich je Turecko, trójsky kôň, ktorý ukazuje, ako sa dajú sankcie obchádzať. Od začiatku vojny sa obchod Turecka s Ruskom zintenzívnil, čo je veľavravné.

Už počas roku 2022 sa objem tureckého exportu zdvojnásobil a pokračuje v raste aj v tomto roku. Turecko síce je členom Severoatlantickej aliancie, ale nie EÚ, záväzok dodržiavať spoločné sankcie sa Ankary netýka a podľa toho to aj vyzerá. A tak ako Turecko sa správajú aj mnohé iné krajiny.

Zároveň aj slovenské firmy chýbajúci export do Ruska čiastočne nahradili výraznejším exportom do Turecka. Exportované tovary z EÚ sa tak okľukou dostávajú aj tak do Ruska. Neznamená to, že sankcie nefungujú. Ruská ekonomika trpí, no je to jeden zo spôsobov ako tlačiť na koniec nezmyselnej agresie na Ukrajine. Medzinárodný obchod, výdobytok slobodného sveta, však spôsobuje, že sankcie sú menej účinné.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #sankcie EÚ #sankcie na Rusko