Poslanci na dvoch stoličkách

Známe slovenské príslovie hovorí, že kto sedí na dvoch stoličkách, spadne. Poslancov by mali pred takýmto nepríjemným úrazom ochrániť novely zákona, ktoré by zakázali spájať ich pôsobenie v parlamente s postami na čele žúp, miest a obcí.

23.01.2009 08:33
Euro, peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnoho zástupcov ľudu totiž ľud zastupuje takpovediac na mnohých úrovniach – v budove NR SR ľud slovenský a potom ešte ľud krajský či obecný. Niektorí vraj stihnú všetky funkcie a s ich prácou sú všetci spokojní. Iní vykazujú vysoký podiel absencií na rokovaní parlamentu (napríklad poslanec NR SR a trnavský župan Mikuš…) Pritom nejde len o čas a peniaze – podľa predkladateľov zákona je problém aj v tom, že človek pôsobiaci na viacerých postoch naraz sa môže dostať do konfliktu záujmov, alebo skôr podľahnúť klientelizmu.

Poslanci sediaci na dvoch stoličkách sú však rozmiestnení v opozícii aj koalícii a je len malá pravdepodobnosť, že by sa v parlamente našla väčšina, ktorá by takéto obmedzenie odhlasovala. Veď pripraviť niekoho o mesačný príjem vyše 6¤000¤eur (do 200-tisíc korún), to sa medzi kolegami nerobí…

Podobná logika už zapôsobila aj pri iných návrhoch, ktorými by sa poslanci vzdali svojich vymožeností – stačí si spomenúť na nekonečný seriál či skôr telelenovelu o jednotlivých neúspešných pokusoch okresať poslaneckú imunitu. Akokoľvek tieto návrhy vyzerali vážne, ešte ani raz sa nedostali do praxe. Je teda viac ako pravdepodobné, že to podobne dopadne aj s návrhom, ktorý zabraňuje vykonávať naraz viacero volených funkcií a brať naraz viacero príjmov.

Koniec koncov, najprísnejšie by mali prácu viacnásobných verejných funkcionárov zhodnotiť voliči. Je na nich, či sú spokojní s politikom, ktorému sa kopia absencie na zasadaniach NR¤SR aj žilinského krajského zastupiteľstva – tak ako Jánovi Slotovi. Pretože, ak by to mal dať do poriadku zákon, výsledok sa dá ľahko predvídať: Poslanci sediaci na dvoch stoličkách tak skoro nespadnú.

debata chyba