Prietokový ohrievač značky SK

Zatiaľ čo ľudia v priemyselných závodoch počítajú v hlave desiatky eur alebo tisíce korún, minister financií Ján Počiatek vidí svet v miliardách, presnejšie v desiatkach miliárd korún. Pritom všetci myslia na to isté - na hospodársku krízu.

05.02.2009 06:36
debata

Ľudia v priemysle musia počítať peniaze, pretože istota ich zamestnania sa výrazne znižuje. Počiatek zase hľadá miliardy, ktoré mu z plánov vyškrtáva nižší rast ekonomiky, menšie dane zo ziskov firiem i z nákupov ľudí. A navyše potrebuje peniaze na protikrízový balíček.

Líšia sa sumy, ale aj možné problémy. Ak ľudia peniaze nenájdu a prídu o prácu, ich život sa dramaticky zhorší. Tisíce zamestnancov už spoznali túto skúsenosť. Ak Počiatek nezoženie dosť peňazí, stále si ich môže požičať, hoci aj za vyššie úroky. Účet splatia všetci.

Jeden problém však majú spoločný. Riešenie krízy nedržia vo vlastných rukách. Či ľudia prídu, alebo neprídu o prácu, závisí najmä od ich zamestnávateľov a v konečnom dôsledku od ochoty ľudí v celej Európe nakupovať tovary vyrábané na Slovensku. Či sa podarí krízu skrátiť a stlmiť, závisí oveľa viac od rozhodnutí v Berlíne a ochoty Nemcov šetriť menej ako od napumpovania peňazí do slovenskej ekonomiky.

Počiatek včera prirovnal slovenskú ekonomiku k prietokovému ohrievaču, ktorý je v poriadku, len nemá kto odoberať jeho produkt. Pre ľudí, ktorí neprídu o prácu, môže toto vysvetlenie stačiť. Noví nezamestnaní by však radi uverili, že Slovensko nie je úplne bezmocné.

Jeho sila však nie je v štátnom mešci. Ale v hlase ministra financií v euroskupine, ktorá združuje všetky krajiny platiace eurom, a najmä v ruke guvernéra NBS v Európskej centrálnej banke. Mali by ponúknuť európske riešenia, aby slovenský prietokový ohrievač nezostal chladný.

debata chyba