Slovensko-maďarský ementál ako predvolebná pochúťka

Akoby sa za rok nič nespravilo. Prišiel september a opäť čelíme návalu nelegálnych migrantov. Migrácia bola vždy téma politicky veľmi výživná. Strany si preto pred voľbami nedali ujsť príležitosť, aby ju mohli zneužiť. Mimoriadna schôdza NR SR bola iba otázkou správneho načasovania.

04.09.2023 19:00
debata (7)

No viaceré strany sa môžu poriadne popáliť. Až na výnimky nie sú totiž bez viny. Svoj podiel na zlej situácii má koalícia vládnuca do roku 2020 – za účasti Smeru (Hlasu) a SNS – ako aj rozpadnutá štvorkoalícia. A leví podiel na hromadení nelegálnych migrantov na Slovensku má tiež Viktor Orbán, ktorého slovenskí ľavicoví a pravicoví konzervatívci tak obdivujú.

Tento zarytý obhajca „starých“ hodnôt a vyhlásený kritik „rozpustilého“ liberalizmu bezprecedentne prepustil z väzníc 1 468 prevádzačov (pašerákov). Dôvod? Maďarské väznice sú plné cudzincov a daňoví poplatníci ich nestačia živiť. V skutočnosti je to ďalší ťah v jeho hre, či správnejšie v „studenej vojne“, s EÚ. To, že poškodzuje bezpečnosť celej únie, zvlášť Slovenska, ho vôbec nezaujíma.

To nič nemení na fakte, že naša polícia nemohla urobiť oveľa viac. Rozumieme tomu, že nemáme kapacity na nepriedušné stráženie každého kilometra hraníc s Maďarskom, no aspoň neuralgické body na krátkych úsekoch by sme si postrážiť mali. Kapacity na to sú. Ak nie, dajú sa povolať policajti z iných kútov republiky či požiadať o pomoc armádu. Ak tá odmieta, zasiahnuť musí premiér alebo prezidentka. Je to ich povinnosť.

Lebo je hanba, ak krátky úsek hraníc za Petržalkou je skôr voľný priechod ako štátna hranica. Navyše cez oficiálny hraničný priechod sa dá autom prejsť bez zastavenia. V nočných hodinách stačí, ak sa čierny pasažier prikrčí v aute a nikto si ho nevšimne. Ak aj áno, šoférovi stačí povedať, že vezie stopárov. Pretože migranti a zvlášť pašeráci dobre vedia, kade sa dá zaručene bez ujmy prejsť. Ak by sme aspoň na neuralgických bodoch zatlačili, migrantov by sme síce neodradili, no mali by to podstatne komplikovanejšie.

Mávanie migráciou sa tak zvolávateľom mimoriadnej schôdze namiesto dobrého predvolebného zárobku môže vrátiť ako bumerang.

Lenže to by polícia musela vyvinúť väčšiu snahu. Svedčí o tom aj fakt, že dohoda o výpomoci našich policajtov tým maďarským aj na ich území, bola podpísaná iba minulý týždeň. To je aj preto, že chýba politický tlak. Nemáme ministra vnútra, dočasná vláda je bez dôvery parlamentu a česká strana nám zatiaľ nehrozí opätovným zavedením hraničných kontrol.

V jednom má však policajný prezident Štefan Hamran pravdu: polícia má zviazané ruky. Hoci sme len tranzitná krajina, ako jediný štát vydávame potvrdenie o pobyte v SR. To prevádzači a migranti dobre vedia. A keďže majú „doklady“ zo Sýrie a z Afganistanu (ak nejaké majú, a neraz falošné), nemožno ich vyhostiť. Slovensko je v pasci.

Na prekvapenie spoluautorom tohto bezprecedentného zbytočného potvrdenia, ktoré Slovensko znevýhodňuje v celej únii, je veľký bojovník proti migrácii – Robert Fico. Asistovali mu Robert Kaliňák, Denisa Saková a Peter Pellegrini. Prečo to urobili práve Fico s Kaliňákom, ktorí v minulosti výborne zvládli dve masívnejšie migračné vlny, sa dá len ťažko pochopiť.

Mávanie migráciou sa tak zvolávateľom mimoriadnej schôdze namiesto dobrého predvolebného zárobku môže vrátiť ako bumerang. Maslo na hlave nemajú iba Smer a Hlas či polícia, ale svojou neschopnosťou a sebastrednosťou takmer všetky strany, zvlášť z bývalej štvorkoalície.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #Smer #hraničné kontroly #migrácia #Hlas #polícia SR #mimoriadna schôdza NR SR #Štefan Hamran