Kontroly na hraniciach: kto nič nerobí, nič nepokazí

Ako povedal klasik, dejiny sa opakujú, najskôr ako tragédia a potom ako fraška. Platnosť týchto slov potvrdzuje aj migračná kríza. Tá nás v roku 2015 len „lízla“, no minulý rok nasledovala ďalšia vlna. A tá už bola masívna. V dôsledku toho v septembri 2022 Česko a Rakúsko zaviedli kontroly na hraniciach. Teraz sa situácia opakuje a všetko to začína pripomínať frašku. Prečo?

05.09.2023 20:00
debata (39)

Pred rokom autor týchto riadkov napísal: „Kto nič nerobí, nič nepokazí. Týmto heslom sa zjavne riadi minister vnútra Roman Mikulec aj policajný prezident Štefan Hamran. Kto nič nerobí, však môže očakávať, že problémy mu napokon prerastú cez hlavu…“

Prešiel rok a presne to sa aj stalo. Polícia od začiatku roka eviduje viac ako 24-tisíc prípadov nelegálnej migrácie a šéf polície nás opäť presviedča, že on vlastne nič nezmôže, lebo má málo policajtov, a občanov chlácholí, že sme len tranzitná krajina, takže sa v podstate nič nedeje.

Ale deje! Ak počúvame dookola mantru, že treba hľadať celoeurópske riešenie, čo sme preň urobili? To, že sme na srbsko-maďarskú hranicu poslali pár desiatok policajtov, je len slabá náplasť. Vyvinuli sme tlak, aby Frontex masívne posilnil ochranu schengenských hraníc na tzv. balkánskej trase?

Napríklad susedné Rakúsko na vrcholných zasadnutiach EÚ opakovane vyzvalo na prísnu ochranu hraníc. Ľudovecký kancelár Karl Nehammer dokonca požiadal, aby EÚ zaplatila ploty a múry, okrem iného aj v Bulharsku, ktoré má hranicu s Tureckom. A čo my?

Nik netvrdí, že hranice je možné hermeticky uzavrieť. Lenže keď štáty EÚ nedajú jasne najavo, že na ochrane hraníc im záleží, tak prevádzačom iba uľahčujú robotu.

Takže namiesto vzlykania by mal Hamran v spolupráci s vojskom vyslať na kľúčové body hliadky, ktoré by tam vykonávali kontroly. V opačnom prípade budú našinci už čoskoro stáť v radoch na slovensko-českých hraniciach. A to si azda nik neželá.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #schengenská hranica #kontrola hraníc