Volič, nič si z toho nerob!

Keď si chce človek doplniť vzdelanie, musí za to obyčajne zaplatiť a dohodnúť sa so zamestnávateľom na skĺbení pracovných a študijných povinností. Ak však nejde o obyčajného človeka, ale člena slovenského parlamentu, všetko je oveľa jednoduchšie. Poslanec Zala odišiel na študijný pobyt do Oxfordu.

12.02.2009 07:00
Fico, Zala Foto: ,
Poslanec Smeru Boris Zala (vpravo) v rozhovore s predsedom strany a premiérom Robertom Ficom.
debata

Zdokonaľuje sa v angličtine, ktorú bude potrebovať ako kandidát Smeru číslo jeden v tohtoročných eurovoľbách. Na hlasovaniach v NR SR chýba – s výnimkou krátkej prestávky – prakticky od októbra. Neprítomnosť má ospravedlnenú a až teraz, keď sa o veci hovorí verejne, vyslal signál, že po návrate z Británie bude riešiť aj otázku svojho platu. Uvidí sa, ako ju vyrieši, ale pravdepodobne veľmi uspokojivo – ak ho za poslanca naozaj zvolia, bude sa v ďalšom volebnom období tešiť zo mzdy sedemtisíc eur mesačne.

Ak aj Zala alebo predseda parlamentu Paška z prípadu vyvodia dôsledky, nepôjde o nijaký „happyend“, ale len o jeden z množstva prípadov, keď poslanec dáva ľudu najavo, že jeho zastupovanie na parlamentnej pôde nepovažuje za prvoradé. Samozrejme, sú aj oveľa väčší borci v ignorovaní svojich povinností. Koniec koncov zo štyritisíc hlasovaní Zala vynechal „len“ 769, oproti tomu napríklad rozhodca Ľuboš Micheľ vďaka zelenému trávniku až 2 131. V absenciách tradične najlepší Ján Slota chýbal dokonca až 2 580-krát, a to už radšej nespomínať aféru s podpisovaním jeho kolegu Rafaja.

Poslanci sa však takto správajú, pretože – môžu. Veď Slota sedí (či vlastne nesedí) v parlamente s výnimkou minulého volebného obdobia vlastne stále. Aj spomínanému Borisovi Zalovi zrejme nijako nezníži šance na cestu do Štrasburgu fakt, že ak sa chce na túto funkciu tak zodpovedne (a jazykovo) pripraviť, nezišlo mu na um jednoducho zložiť mandát a nechať ho niekomu, kto má viac času. Alebo potom radšej prenechať kandidatúru niekomu, kto vie lepšie po anglicky. Nuž, slovenský volič, take it easy!

debata chyba