Ódorova zaspatá a polovičatá vláda

Vláda Ľudovíta Ódora sa pod tlakom konečne rozhodla zakročiť a prijala opatrenia proti húfnemu prívalu migrantov na Slovensko. No sú tak trochu polovičaté. Premiér si neuvedomuje (alebo nechce uvedomiť), že problém je oveľa závažnejší. To sa nám môže čoskoro vypomstiť.

06.09.2023 19:00
debata (22)

A to nie v podobe zneužívania témy v predvolebnej kampani. Politici uchádzajúci sa o zvolenie do parlamentu na konci septembra by boli totiž poriadni amatéri, keby tému migrácie nenafúkli a nepriživili sa na nej. Lenže situácia je skutočne vážna a vláda akoby doteraz vysedávala omámená sedatívami. Bolo nutné vyvinúť značný spoločenský tlak, aby sa po mesiacoch prebrala. Aj keď nie úplne.

Aspoň spravila ten najdôležitejší krok. Dala návrh na zmenu zákona, ktorou za zruší nezmyselné a v EÚ unikátne vydávanie dokladu o zotrvaní na území SR každému nelegálnemu cudzincovi, ktorého nie je možné vyhostiť. No potrebuje na to ešte odobrenie od poslancov. Sme zvedaví, či tí sa budú mať na mimoriadnej schôdzi k činu, alebo z politickej vypočítavosti sa opäť tak pohádajú a rozštiepia, že novelizáciu zmietnu zo stola.

Je to totiž zásadný krok. Na Balkáne a v Turecku sa medzi migrantmi rozkríklo, že môžu dostať zadarmo „pobytovú“ pečiatku v krajine Schengenu. Stačí im iba povedať, že pochádzajú zo Sýrie alebo z Afganistanu. Či sú doklady pravé, falošné, či žiadne, je v zásade jedno. Ak sa tento nezmysel zruší, nebudú už mať dôvod „zastavovať sa“ na ceste do Nemecka či Holandska na Slovensku. Z Maďarska si to čo najrýchlejšie namieria na Západ.

Nejde o to, či migrácia je, alebo nie je, ale či ju vieme kontrolovať alebo nám prerastie cez hlavu a zneužijú ju extrémisti.

Zatiaľ to tak nie je a štátne orgány by sa mali tomu prispôsobiť. Vyslanie 500 vojakov na pomoc riedkym policajným hliadkam je fakt úbohé. Najmä, ak sa rozpamätáme, ako armáda „napochodovala“ pri Matovičovom nezmyselnom celoplošnom testovaní. Čo také majú vojaci na práci, že nemôžu viac pomôcť, či už v detenčných centrách, na hraničných priechodoch, alebo na zelenej hranici.

„Ubytovať“ migrantov v plechovej výrobnej hale bez dostatku jedla a vody je skutočne ponižujúce a neľudské. Nedivme sa, že hľadajú potravu v záhradkách. Medzinárodná hanba pre Slovensko. Pritom v Medveďove a Gabčíkove máme vybudované príslušné kapacity.

Myslieť si, že zrušenie spomínaného dokladu nás zbaví problému, je poriadne krátkozraké. Hoci potom migranti Slovenskom iba „preletia“, nakoniec sa zastavia v Nemecku, ktoré už situáciu prestáva zvládať. Nemci ešte zatiaľ nezatvorili hranicu s Českom a Poľskom, ale vážne o tom uvažujú. Česi to nepripustia a ako pred rokom radšej zatvoria hranicu s nami. A to len preto, že my si neplníme základné povinnosti. Čo nám bráni začať kontrolovať krátky úsek maďarskej hranice za Petržalkou alebo dať hliadky na hraničné priechody, ktoré by aspoň sporadicky kontrolovali autá a odradili tak mnohých drzých „odvážlivcov“? Apatia, spomalenosť a polovičatosť tejto vlády sú do neba volajúce.

Pravda, hlavné zlyhanie je na vonkajších hraniciach únie. Vyhovárať sa na Bulharsko a Grécko (susedia s Tureckom) či Maďarsko (so Srbskom) nie je však čestné. Bez pomoci celej únie nemajú šancu. Lenže na úrovni EÚ sa po rokoch opäť zatvárajú pred migráciou oči. Nejde o to, či je, alebo nie je, ale či ju vieme kontrolovať alebo nám prerastie cez hlavu a zneužijú ju extrémisti.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Krtíš #migrácia #armáda SR #migračná vlna #polícia SR #nelegálna migrácia