Maďarský iliberalizmus nepoľavuje

Orbánovské „chápadlá” expandujú. Kolégium Mateja Korvína rozbieha svoje aktivity už aj na Slovensku. I keď ide o marginálny problém, poukazuje nám, že iliberálna ideológia nepoľavuje.

06.09.2023 20:00
debata (20)

Inštitút Mathias Corvinus Collegium (MCC) od septembra otvára kurzy pre talentovaných stredoškolákov a žiakov vyšších ročníkov základných škôl v Dunajskej Strede. Napriek pochopiteľnému popieraniu ideologizácie mládeže maďarskej národnosti je jasné, že pôjde najmä o liaheň mladých pušiek Fideszu.

Inštitút sa však nerozťahuje len na Slovensko. Otvára pobočku v Bruseli a nedávno skúpil najvýznamnejší vydavateľský dom Libri. Viacerí autori už rozviazali spoluprácu v dôsledku obáv z potláčania slobody prejavu. Nielen to nám dáva širší obraz Orbánovej stratégie cezhraničného vplyvu.

Orbánovo ultranacionalis­tické, iliberálne a homofóbne vládnutie podkopáva maďarskú demokraciu. A to nie je len problém obyvateľov Maďarska, ale aj celej Európy, ktorá nie je jednotná.

V kontexte nadchádzajúcich volieb však ide o okrajový problém. Ten zásadný je v tom, že od októbra môže Orbán nájsť silného spojenca v slovenskej vláde. Potom sa nám pofiderné aktivity MCC budú javiť ako kvapka vody v mori našich problémov.

Je pochopiteľné, že vo svete, ktorý prechádza zásadnými zmenami, je Orbánova politika lákavá. Ponúka jednoduchú ilúziu, že „dobre bude”. Že keď sa zbavíme tej či onej menšiny, tak sa vrátime k „starým dobrým časom”. Táto antizápadná znôška poloprávd a lží je taká omamná, že aj nad tými najodpornejšími vyhláseniami mávneme rukou. Ako napríklad nad tými o odtrhnutých slovenských územiach či nad volaním po obnovení veľkého Uhorska.

Vykresľovanie umelých nepriateľov, zvaľovanie viny na druhých a brojenie proti slobodnej spoločnosti nás ďaleko nedostanú. Budúcnosť zvládneme, len ak budeme rešpektovať a dodržiavať ľudské práva a princípy demokratického právneho štátu. Dnes môžeme dúfať a robiť všetko pre to, aby aj po voľbách najpálčivejším problémom bol akýsi indoktrinačný inštitút na juhu Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #školstvo