Politická vypočítavosť vyhrala, Slovensko prehralo. Matovič s Ficom a Sulíkom na jednej lodi

Čierny scenár sa naplnil. Poslanci neotvorili ani jednu schôdzu Národnej rady. Predvolebný kalkul zvíťazil. Pri jednotlivých hlasovaniach došlo doslova k divokým “koalíciám“. Igor Matovič sa dokázal spojiť s úhlavným nepriateľmi Robertom Ficom a Richardom Sulíkom. Absurdné? Nie, je to verné zrkadlo našej bezhodnotovej politiky.

08.09.2023 19:00
debata (54)

Migrácia i zmena služieb pediatrov sú akútne problémy, ktoré treba riešiť. Poslanci sa však na ľudí vykašľali. Hoci zmena trestného zákona ohľadne ochrany obetí prenasledovania, ktorá reaguje na zbytočnú smrť Andrey z Novej Dubnice, nie je akútnou témou, odhaľuje falošnú tvár našich politikov.

Keď sa stane nešťastie, sú prví, ktorí brnkajú na emočnú strunu. Keď sa majú prijať konkrétne opatrenia, dávajú ruky preč. Toto je ich odkaz pozostalým po zbytočne zavraždenej ženy. Matovič sa spojil s Ficom a Sulíkom a neprezentovali sa.(odignorovali prerokovanie). Na obranu SaS i čiastočne OĽaNO treba doplniť, že veľká časť ich poslancov nemala rovnaký názor ako predsedovia.

Pokiaľ ide o služby na pediatrických pohotovostiach mohlo by sa zdať, že novelizácia zákona nie je až taká akútna, pretože zmena by nastala až od 1. januára 2024. Lenže po voľbách nebudú mať noví poslanci šancu prerokovať pediatrie skôr ako v novembri. Teda tesne pred koncom roka. Pritom situácia je viac ako napätá. Pediatri v dôchodkovom veku, ktorých je takmer polovica, pohrozili, že to „zabalia“. Kto bude ošetrovať deti? To väčšinu našich poslancov netrápi. Na volania pediatrov a odbornej verejnosti ostávajú hluchí. Toto je ich skutočný záujem o problémy ľudí. Opäť Fico, Matovič a Sulík a opäť za sekundovania kotlebovcov, Republiky či Tarabu z SNS. V oboch prípadoch treba oceniť vôľu Sme rodina i Demokratov.

Politické strany nám odoslali dôležité odkazy: z politickej vypočítavosti sú schopní zbratať sa aj s úhlavnými nepriateľmi, aj proti vlastným spojencom. Na Slovensku im nezáleží, záleží im iba na sebe samých.

Migrácia je najakútnejší problém. Tu sa dá pochopiť politický kalkul. Smer chce prirodzene na nelegálnej migrácii a ťarbavosti vlády vytĺcť čo najväčší politický kapitál. Vláda skutočne zlyháva, koná oneskorene a situáciu neustále podceňuje. Ochrana hraníc s Maďarskom je nevyhnutná. Lenže dôležitým kamienkom celej krízy je nezmyselné potvrdenie o pobyte cudzincov na území SR, ktoré ich priťahuje ako med medveďov. Spoluautorom potvrdenia nie je nikto iný, ako Robert Fico.

Je teda logické, že pokiaľ schôdzu iniciuje Smer, bývalí koaliční poslanci s výnimkou Sme rodina sa postavia automaticky proti. Naopak keď príde návrh z Ódorovej vlády na zrušenie potvrdenia, húfy migrantov na Slovensku ignoruje Smer, Hlas a SNS (Taraba).

Prekvapivo aj SaS. Ako keby sulíkovcom chýbal základný politický inštinkt: náruživo podporujú Ódorovu úradnícku vládu, no keď jej majú podať pomocnú ruku, tak ju potopia. Sulík opäť potvrdil, že je ochotný kedykoľvek zložiť akúkoľvek vládu. Ako chce takto tri tri týždne pred voľbami bojovať o pravicového voliča?

Premiér Ódor má tentoraz veľkú pravdu: pre väčšinu poslancov sú občania na poslednom mieste. Nám voličom politické strany odoslali dôležité odkazy: z politickej vypočítavosti sú schopní zbratať sa aj s úhlavnými nepriateľmi, aj proti vlastným spojencom. Na Slovensku im nezáleží, záleží im iba na sebe samých. Po posledných dvoch dňoch aspoň vieme, čo nás po voľbách čaká.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti #Národná rada SR #urgentný príjem #nelegálna migrácia #mimoriadna schôdza NR SR #pediatri #predčasné voľby 2023 #vláda Ľudovíta Ódora