Komunistická strana Igora Matoviča a jeho priateľov

Populizmus nemá tvár. To, čo v minulosti bolo skôr doménou extrémnej ľavice, je dnes štandardnou súčasťou programu populistov. Tí sa síce tvária ako pravičiari, no za ich program by sa nemusel hanbiť hádam ani Vasil Biľak. Zdá sa, že Igor Matovič sa drží overeného hesla: nikto vám nemôže dať toľko, koľko vám ja viem sľúbiť.

11.09.2023 20:00
debata (35)

Dalo by sa povedať, že tam, kde pred tromi rokmi skončilo hnutie Sme rodina, pokračuje OĽaNO. Právo na štátny nájomný byt – napr. garantovaný 2-izbový byt od 119 eur mesačne či právo na prenájom auta od štátu za 100 eur mesačne pre každú rodinu boli v roku 2020 čerešničkami na torte majstra Kollára.

Igor Matovič však ide ďalej. Tzv. zmluvu so Slovenskom síce oproti minulosti skresal na 10 bodov, no tie obsahujú také „lahôdky“, že človeku až prechádza zrak. Podmienkou vstupu do vlády má byť napr. predĺženie príspevku na dieťa vo výške 200 eur či vyplácanie daňového bonusu 100 eur matkám a mladým ľuďom. No a creme de la creme je 500 eur za účasť na voľbách. Matoviča zjavne netrápi, že len to posledné opatrenie by štátnu pokladnicu vyšlo na 1,5 až 2 miliardy eur. Kde na to však vziať, keď momentálne najskloňovanejším slovom je konsolidácia?

Už predtým väčšina politických strán deklarovala, že s OĽaNO do koalície nepôjde, po predstavení Matovičovho desatora má na to o dôvod viac.

Zámer dostať do programového vyhlásenia vlády svoje "atómovky“ má nepochybne za cieľ, ako prilákať voličov, ktorí si neželajú „návrat mafie“, zato trpia totálnou stratou pamäti.

Samozrejme, je tu mnoho premenných, OĽaNO sa do parlamentu ani nemusí dostať. Otázne je, čo ak po voľbách budú karty rozdané tak, že bez Matoviča ani jeden blok nezostaví vládu. Možno práve s tým počíta, a to jeho „vydieračský potenciál“ zvyšuje.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #program #Igor Matovič #OĽaNO a priatelia