Ódor zatiahol brzdu

Európska komisia síce oznámila, že od 15. septembra ruší embargo na dovoz ukrajinského obilia, slovenská vláda spolu s poľskou a maďarskou sa však vzoprela a zákaz dovozu pšenice, kukurice, repky a slnečnicového semena predĺžila až do konca roka.

17.09.2023 18:00
debata (10)

Tento možno trochu prekvapujúci krok ukazuje, že dočasná vláda si konečne uvedomila, že jej činy, či skôr pasivita, môžu výraznou mierou ovplyvniť nielen osudy slovenských poľnohospodárov, ale aj samotný výsledok volieb.

Zdá sa, že premiér Ódor, ktorý pri návšteve pohraničnej obce Chľaba túto novinu oznámil médiám, sa učí politickému remeslu rýchlo.

V malebnej dedinke ležiacej na sútoku Dunaja a Ipľa bola koncom júla veľká sláva – za prítomnosti ministra hospodárstva Petra Dovhuna a maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa tu otvorili nový most, ktorý miestnym ľuďom skrátil cestu do Maďarska. No nielen im…

Do tejto vinárskej obce, donedávna ležiacej na „konci sveta“, je to teraz z Budapešti doslova na skok. Stačil letmý pohľad na mapu a každému muselo byť jasné, že sa otvára nová trasa pre migrantov. Čoskoro to potvrdili zábery zo samotnej obce i z okresného mesta Nové Zámky, kde sa začali zhromažďovať migranti.

Vláda namiesto toho, aby na most okamžite postavila policajnú hliadku, takmer dva mesiace vajatala.

Hoci premiér prišiel „s krížikom po funuse“, aj v tomto prípade platí radšej neskôr ako nikdy. Dôležité je však jeho druhé posolstvo, týkajúce sa zákazu dovozu ukrajinského obilia.

Ak nelegálna migrácia rozbúrila donedávna pokojné predvolebné vody na Slovensku do nebývalých rozmerov, dovoz obilia by dva týždne pred voľbami znamenal doslova odistenú rozbušku. Každý si poľahky vie predstaviť, ako by sa tejto témy zmocnili niektorí politici a ako by sa ju snažili zneužiť vo svoj prospech.

Ódor síce pri migrácii „zaspal“, no v prípade obilia včas zatiahol brzdu, čím populistom zobral náboje.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Most #Ipeľ #migranti #obilie z Ukrajiny #Chľaba