Smer a Hlas: najbližší spojenci aj nepriatelia

Predvolebná kampaň vrcholí. Ako každé voľby, aj tieto majú svoje špecifiká. Jedným z nich je to, že najväčší súboj prebieha medzi stranami, ktoré sú ideovo najbližšie. V snahe získať voliča Smer útočí na Hlas a Saska zasa na Progresívne Slovensko.

21.09.2023 19:00
debata (13)

V istom zmysle tento „bratovražedný boj“ dáva logiku. Smeru na chrbát dýcha PS a ak chce pomýšľať na to, že bude zostavovať vládu, musí vyhrať voľby. Pri množstve nerozhodnutých voličov sa môže stať, že sa pod heslom „všetci proti Ficovi“ zmobilizuje jednak liberálny tábor, a progresívci by tak mohli mať napokon lepší finiš, no zároveň sa umiernenejší ľavicový volič rozhodne pre Pellegriniho. Lídrovi Hlasu síce predstava spolupráce s PS nie je veľmi pochuti (a ešte menej jeho voličom), no zároveň odmieta čoraz extrémistickejšiu rétoriku Smeru a jeho koketovanie s Republikou.

Po tom, čo Peter Pellegrini v diskusnej relácii TV Markíza Na telo nevylúčil spoluprácu s PS, Robert Fico vycítil príležitosť, ako oslabiť svojho hlavného konkurenta.

Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, tvrdí, že „ľavicový volič volá po prirodzenej spolupráci Smeru a Hlasu“, no vzhľadom na to, že Hlas koketuje s pravicou, je pre neho „veľkým rizikom voliť Hlas, lebo jeho voľba môže byť zneužitá na vytvorenie zlepenej pravicovej vlády. Čo je to posledné, čo si ľavicový a sociálnodemokra­tický volič želá“.

Najväčší súboj prebieha medzi stranami, ktoré sú ideovo najbližšie. V snahe získať voliča Smer útočí na Hlas a Saska zasa na Progresívne Slovensko. V istom zmysle tento „bratovražedný boj“ dáva logiku. Smeru na chrbát dýcha PS a ak chce pomýšľať na to, že bude zostavovať vládu, musí vyhrať voľby.

Aby sa takémuto riziku predišlo, mal by svoj hlas dať radšej Smeru, ktorý potom bude môcť poskladať „stabilnú vládu s inými politickými hráčmi“.

Samozrejme, Pellegrini úder hneď opätoval. Šéfa Smeru podpichol, či má na mysli Republiku, s kým chce ísť do vlády, lebo okrem SNS mu nik iný nezostáva…

Tento konflikt má ešte aj druhú rovinu. Fico Pellegrinimu vyčítal, že jednou z požiadaviek, ktorou prípadnú spoluprácu s PS podmieňuje, je to, aby sa stal predsedom vlády, aj keby nevyhral voľby.

Je pozoruhodné, že keď Andrej Danko na verejnosti vytrubuje, že Smer a Hlas sa presne na takomto modeli dohodli, tak sa proti tomu Fico neohradil, no zároveň mu prekáža, ak by takýto model platil v prípade PS. Ustavičné zdôrazňovanie, že Pellegrini má ambíciu stať sa premiérom, je veľmi dobrá taktika. Popularita Hlasu stojí a padá na postave Petra Pellegriniho, a takto si ho pamätajú aj mnohí voliči.

Šéf Hlasu sa zároveň teší aj vysokej dôvere voličov a ako ukázal posledný prieskum Focusu, v prezidentských voľbách by porazil všetkých kandidátov. Samozrejme, prezidentské voľby sú niečo iné ako voľby do Národnej rady SR, no ak sa bude Hlasu dariť „predať svoju značku“ prostredníctvom populárnej tváre Petra Pellegriniho, tak mu to ešte nejaké body môže priniesť.

No a možno práve tie dve-tri percentá môžu rozhodnúť o celkovom víťazovi volieb. Fico preto nenecháva nič na náhodu a snaží sa aj takýmto spôsobom prilákať ľavicového voliča k sebe. Ide mu o všetko.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Hlas #Peter Pellegrini