Bič na pirátov

Vodiči, pozor! Polícia pritvrdí ešte viac. Pokuty už nebudú na dolnej hranici policajného cenníka, ale pri alkohole, odmietnutí fúkania, prekročenia rýchlosti sa posunú až k tej hornej. Šoférov tak za závažné prehrešky čaká vyššia pokuta - nie 300, ale 600 eur a viac. Je to dôsledok toho, že po troch mesiacoch od sprísnenia pravidiel sa znovu zvýšil počet mŕtvych na cestách.

06.05.2009 09:11
debata

Ak bude policajný bič plieskať iba nad pirátmi, je to v poriadku. A správne riešenie. Z ciest by časom zmizli hazardéri, ktorí si ich zamieňajú s pretekárskou dráhou. Šoféri musia teraz len veriť, že vedeniu polície a Kaliňákovmu ministerstvu nejde len o napĺňanie štátnej kasy, ktorá je v týchto časoch žalostne prázdna. Že je pre nich prvoradé, aby cesty boli bezpečné a neumieralo sa na nich. Ak však pre políciu zostanú nedotknuteľní šoféri drahých limuzín či milovníci silných motoriek a pokuty sa zvezú len na „škodovkárov“ bude to zasa krok vedľa.

Len pokuty preto nestačia. Tie nie sú všeliekom, hoci pravidlá na cestách sa sprísňujú v každej okolitej krajine. Viac musí spraviť najmä štát. Dobudovať cestnú sieť pre lepšiu mobilitu občanov. Veď to budú práve oni a aj ich deti, čo na daniach zaplatia miliardy, aby sa na Slovensku jazdilo bezpečnejšie.

debata chyba