Scenzurovaný asexuálny program vlády

Milujte sa a množte sa. A nesnažte sa o tom veľa vedieť ani diskutovať. Tak asi vyzerá a aj bude vyzerať sexuálna osveta na Slovensku. Roky pripravovaný vládny materiál, ktorý by mal upravovať otázky sexuálnej výchovy či plánovaného rodičovstva, zlepšiť zdravotnú starostlivosť o matky a deti - vrátane prevencie proti nádorovým ochoreniam či sexuálne prenosným infekciám (HIV) - mení stále viac svoju podobu podľa želania katolíckej cirkvi a kresťanských politikov. A to napriek tomu, že najobľúbenejšou a najsilnejšou vládnou stranou je ľavicový Smer.

18.05.2009 07:10
debata

S Národným programom sexuálneho a reprodukčného zdravia v SR mal problémy aj predošlý minister zdravotníctva Valentovič. A po zásadnom oklieštení a premenovaní – zrejme aby z názvu vypadol onen neslušný prívlastok „sexuálny“ – s ním čakajú starosti aj súčasného ministra Rašiho. Pretože doterajšie kompromisy v tejto otázke určite nie sú definitívne.

Z programu „vypadla“ tabletka vyvolávajúca potrat, hoci ide o šetrnejší spôsob interrupcií, ktoré už súčasná legislatívna upravuje. A na tejto úprave by zavedenie tabletky naozaj nič nezmenilo. Ešte závažnejší je návrh, aby štát neprispieval ženám na antikoncepciu, hoci to pôvodne bolo v pláne. Nie je ťažké domyslieť si dôsledky na sociálne slabšie rodiny. Úplne mylné je potom presvedčenie ministra školstva Mikolaja, že „súčasná výchova k rodine postačuje“.

Pohľad časti politickej scény na tieto otázky dostatočne vystihujú slová europoslanca Mikolášika (KDH), podľa ktorého vraj v usporiadanej rodine „nie sú užívatelia antikoncepcie, členovia takej rodiny nechodia na potrat, je v nich málo narkomanov a HIV infikovaných“. Čiže ak ženu znásilnia a chce zabrániť otehotneniu, už nemá nárok na členstvo vo vyvolenom klube usporiadaných ro­dín?

Takisto ako vzorné manželky a milujúce matky užívajúce antikoncepciu s presvedčením, že dve-tri deti sú tak akurát? Je potom asi zbytočné opakovať, že uvoľnenie legislatívy v oblasti interrupcií spolu s lepšou osvetou znížilo počet interrupcií. Že dnešná mladá generácia nežije „nemravnejšie“ ako tie ostatné. Že podpora rodín s deťmi by mala spočívať najmä v ekonomickej a sociálnej motivácii (aby sa ľudia nebáli mať deti) a nie v zákaze antikoncepcie.

Na tieto témy budú vždy existovať rôzne názory. Vrátane názorov zodpovedajúcim duchu prísnej katolíckej morálky. Problémom je úsilie mnohých jej stúpencov nanútiť „svoje“ pravidlá celej spoločnosti – čo síce reálne nikdy nebolo a nie je možné. O to silnejšie sa však potom prejavuje snaha ovplyvňovať v tomto smere celospoločenské dokumenty či rozhodnutia. Je to snaha scestná, ale úspešná, keďže jej tlaku podľahla aj vláda. Výsledkom bude asexuálny, scenzurovaný a nemoderný program, ktorého dosahy budú v lepšom prípade nijaké a v horšom škodlivé.

debata chyba