Osud Špeciálneho súdu je v rukách Fica

Po zlých správach z Košíc prichádza aj jedna dobrá. Boj o osud - a prežitie - Špeciálneho súdu bude pokračovať. Šesť sudcov Ústavného súdu sa dištancuje od hanebného rozhodnutia svojich kolegov. Poslanci zas chystajú záchranný plán v parlamente... Opozícia sa bleskovo zjednotila. A čo je najdôležitejšie, nalomený na spoluprácu je aj Robert Fico.

Dag Daniš 22.05.2009 06:05
debata

Premiér nezmenil názor „vo štvrtok ráno, keď si prečítal noviny“, ako to vidí Dzurinda. Fico zmenil postoj už v stredu večer, keď zistil, aké verejné pobúrenie vyvolalo víťazstvo Majského. A Harabina… Už v stredu večer hovorkyňa Smeru volala do televízií a ponúkala „telefonickú reakciu Roberta Fica“. Trochu odlišnú od tej poludňajšej, neutrálnej… Vo štvrtok premiér spresnil, že je pripravený rokovať s opozíciou a zachrániť aspoň torzo Špeciálneho súdu.

Ak to nie je trik, ale principiálny postoj predsedu vlády, potom sa dá Špeciálny súd vzkriesiť do dvoch dní. Jednoducho, čisto a ústavne – ústavným zákonom. Nebolo by to žiadne obchádzanie Ústavného súdu, ale len odstránenie údajných „ústavných rozporov“. Dilema je od stredy postavená jasne: buď sa rýchlo upraví ústava, alebo Špeciálny súd definitívne padne. Všetko ostatné je len hlúpa „tretia cesta“, ktorá nikam nevedie. Poslanci Palko a Lipšic už avizovali, že pripravia ústavný zákon. Keď ho Smer podporí, je po probléme. A keď Fico cúvne a začne sa vyhovárať na právne prekážky (čiže na Macejkovú), boj sa skončí. Pochovať Špeciálny súd a potom rok opatrne budovať nový, náhradný, to automaticky povedie k rozvratu. A k posilneniu ľudí ako Majský, Okoličány, Adamčo a… Harabin.

V tomto spore nejde len o osud Špeciálneho súdu, ale hlavne o osud ľudí v pozadí. Dnes už vieme, prečo Majský a jeho advokáti tak okázalo naťahovali proces na Špeciálnom súde (raz mal Brtva hnačku, potom Filipa rozbolel zub, ako v talianskej komédii). Všetci spoločne s Mečiarom a  Harabinom pracovali na zničení Špeciálneho súdu. A čakali na osudový okamih, keď si „ctihodný sudca“ don Harabin sadne na Najvyšší súd. Svorka okolo Jozefa Majského to mala veľmi dobre premyslené, vyrátané a zaplatené. A zatiaľ vyhráva…

Kľúč od poslednej, rozhodujúcej kapitoly tejto zločineckej drámy drží v rukách Robert Fico. A poslanci Smeru. Treba im držať palce (možno doslova). Pretože problém, ktorý riešia, nie je právny. Je kriminálny.

debata chyba