Hroziaci pat a menšinová vláda

Veľké finále sa blíži. Už o niekoľko dní sa rozhodne, kto zostaví vládu. Azda ešte nikdy predtým nebol diapazón možností taký široký. V novom parlamente sa teoreticky môže ocitnúť až deväť strán, no vzhľadom na to, že v „pásme ohrozenia“ sa pohybuje až päť subjektov, napokon v ňom môžu skončiť len štyri partaje, ktoré si prerozdelia obrovský počet prepadnutých hlasov.

26.09.2023 19:00
debata (11)

A potom je tu ešte jedna možnosť. Posledný prieskum agentúry NMS naznačil, že do parlamentu by sa mohlo dostať všetkých deväť subjektov, pričom výsledok môže byť nerozhodný. Ako ukazuje predvolebná kalkulačka, oba tábory by získali po 75 hlasov – na jednej strane by mohla vzniknúť koalícia Smer, Hlas a SNS, druhý variant je výsledkom spojenia PS, Hlasu, SaS a KDH. Politický pat by v takom prípade bolo možné vyriešiť len tichou podporou niektorej z ďalších strán. Jedna koalícia by tak pravdepodobne visela na šnúrkach od Uhríkových gatí, tá druhá zasa na Kollárových.

Predstava, že by ktokoľvek riskoval a bol vydaný na milosť a nemilosť Igora Matoviča, je čisté sci-fi. Po skúsenostiach s jeho vládnutím sa stal personou non grata pre každého, kto chce vládnuť bez zbytočných excesov. Matovič je možno väčším páriom než donedávna všetkými ostrakizovaný Milan Uhrík. Áno, až do takého štádia sme za osem rokov od vstupu kotlebovcov do parlamentu dospeli…

Tak či onak, menšinová vláda by v našich podmienkach pravdepodobne nemala dlhé trvanie (stačí si spomenúť na dočasne poverený Hegerov kabinet, ktorý sa rozpadol ako domček z karát).

Lídri dvoch najsilnejších strán – Smer a PS – sa v posledných dňoch budú snažiť strhnúť víťazstvo na svoju stranu, aby si upevnili svoju pozíciu a mohli po voľbách rozdávať karty. No a popritom sa budú modliť, aby sa cez hranicu zvoliteľnosti neprehupol niektorý z menších subjektov, čo by im umožnilo prerozdeliť si prepadnuté hlasy a výrazne by im to uľahčilo kreovanie nového kabinetu.

Lídri dvoch najsilnejších strán – Smer a PS – sa tak v posledných dňoch budú snažiť strhnúť víťazstvo na svoju stranu, aby si upevnili svoju pozíciu a mohli po voľbách rozdávať karty. No a popritom sa budú modliť, aby sa cez hranicu zvoliteľnosti neprehupol niektorý z menších subjektov, čo by im umožnilo prerozdeliť si prepadnuté hlasy a výrazne by im to uľahčilo kreovanie nového kabinetu.

Spomínaný prieskum agentúry NMS, ktorý zverejnil denník Sme, naznačil, že lepší finiš môže mať nakoniec Progresívne Slovensko. Jeho priaznivci mobilizovaní „hrozbou“, že moci by sa mohol znovu chopiť Robert Fico, posunuli PS na prvú priečku. Lenže na to, aby sa triumf progresívcov nestal napokon Pyrrhovým víťazstvom, potrebujú niekoho do partie. Bez možnosti spolupráce s SaS a KDH, ktoré sa v prieskume NMS iba tesne prehupli nad päť, percent by Šimečka zostal „ako sám vojak v poli“.

V takejto situácii by bolo prirodzené, keby niektorá zo strán, ktoré nemajú ani teoretickú šancu sa dostať do parlamentu, vyslovila podporu SaS a KDH. Namiesto toho sme boli svedkami toho, že Lucia Nicholsonová, ktorá ešte minulý mesiac vyhlasovala, že ak Demokrati nebudú mať do 10. septembra v prieskumoch štyri percentá, odstúpi, nám oznámila opak. Ako takýmto ľuďom možno uveriť, že im ide o dobro veci?

A potom je tu líder OĽaNO, ktorý síce vyhlasuje, že chce zastaviť mafiu, no v skutočnosti útočí na Sulíka. Ak sa SaS nedostane do parlamentu, Robert Fico by mu mal poďakovať, lebo pre jeho prípadné znovuzvolenie neurobil nik toľko ako Igor Matovič.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Igor Matovič #Progresívne Slovensko