Ukrajina musí zvíťaziť. Budeme sa mať lepšie

Víťazstvo Ukrajiny by bolo nielen hodnotovým, ale aj ekonomickým triumfom. Jednoducho nečinnosť nás vyjde viac ako podpora napadnutého suseda. Prečo teda stále vajatáme?

28.09.2023 20:00
debata (98)

Vyššie výdavky na obranu, zdráhavosť zahraničných investícií či nestabilita a napätie vo východnej Európe. To všetko by v prípade ruskej výhry či zamrznutého patu vyšlo našu štátnu kasu viac ako (vojenská) podpora Ukrajiny.

Na prvý pohľad sa to javí jasné ako facka. Prosperujúci a stabilný sused už len z povahy fungovania otvoreného trhu zlepšuje ekonomické prostredie aj v okolitých krajinách. Túto teóriu už máme dnes aj kvantifikovanú v komplexnej analýze GLOBSEC. Niekto si možno povie, že to je len sofistikovaná propaganda. Čísla, fakty a jasnú metodiku však možno spochybniť len ťažko.

Slovensko leží v srdci Európy a je integrálnou súčasťou aj jej trhov. Niekto by si možno pomyslel, že byť v ruskej sfére vplyvu je ideologicky hrejivejšie. Dôsledkom izolácie od nášho prirodzeného prostredia je, že všetci by sme sa mali horšie. Ekonomické benefity z členstva v EÚ nespochybňujú ani tí najväčší kritici a skeptici.

Ruská agresia sa blíži k druhému smutnému výročiu. Preto je pochopiteľné, že mnohí sme z toho už unavení. No v podpore morálne správnej veci by sme nemali rezignovať pri prvom prejave vnútornej nepohody. Ako by asi vyzerala a (ne)prosperovala Ukrajina, ak by po prvom výstrele zložila zbrane? A to naša nepohoda nie je ani len zlomkom toho, čím si prechádzajú ukrajinské matky a deti v bunkroch či muži v zákopoch.

Obrana života blízkych, sloboda, spravodlivosť, demokracia či ochrana štátnej suverenity. Azda sa zhodneme, že tieto hodnoty má zmysel brániť aj za cenu „predlžovania konfliktu”. Ak by sme však pochybovali, tak podpora Ukrajiny je aj v záujme bezhodnotových pragmatikov. Ukrajinské víťazstvo nám skrátka prinesie ekonomickú prosperitu. Nezatieňujme si náš zdravý úsudok propagandou, nestrieľajme si do nohy. S takýmto prístupom ďaleko nezájdeme.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Európska únia #vojna na Ukrajine