Osud Slovenska má v rukách Pellegrini

Všetko je inak. Očakávania z prieskumov ani z exit pollov sa nenaplnili. Agentúry si môžu spytovať svedomie a zamyslieť sa nad svojou odbornosťou. Efekt snehovej gule sa u Progresívneho Slovenska nenaplnil. Voľby vyhral jasne Smer. No o budúcej vláde zďaleka nie je rozhodnuté.

01.10.2023 09:15
debata (59)

A to napriek tomu, že predseda víťaznej strany Robert Fico dostane ako prvý poverenie od prezidentky na zostavenie vlády. Poslanecká matematika je jasná. Smer môže zostaviť vládu s Hlasom a SNS. Republika sa do parlamentu nedostala. Rovnako ako sa extrémisti, fašisti ešte pod spoločnou hlavičkou Kotlebovej ĽS NS dostali prekvapivo do Národnej rady v roku 2016, tak teraz z nej vypadli. Zdá sa tak, že všetko je upečené. Hlas nemá dôvod nevstúpiť do koalície so Smerom. No nemalo by byť. Pretože spôsob ako vznikne vláda, rozhodne o budúcom smerovaní Slovenska.

Bez Petra Pellegriniho Fico vládu nezostaví. Ich osobné vzťahy nie sú však najlepšie. Rozdiel v percentách jasne ukazuje, kto je tu pánom. Ani prípadná ponuka premiérskeho kresla Pellegrinimu nič nerieši. V koalícii bude dominovať Fico. Ak si chce predseda Hlasu zachovať česť, nemôže „lacno predať svoju kožu“.

Hlas má stále možnosť ísť do koalície s PS, KDH a SaS. Mal by preto paralelne rokovať aj o tejto možnosti. A to aj napriek tomu, že medzi liberálnym PS a konzervatívnym KDH, ako aj medzi ekonomicky ľavicovým a Hlasom a tvrdo pravicovou SaS, sa budú prieniky hľadať veľmi komplikovane.

„Zbúcha“ sa koalícia opäť počas jedného týždňa, lídri si rozdelia korytá, posty, rezorty – do ktorých im žiadny koaličný partner nebude „kafrať“ a oni si budú „slobodne“ bačovať na „svojom“ záhumienku, alebo sa najprv dohodnú na programových prenikoch, nájdu zhodu, kam posunú Slovensko?

Tu prichádza na rad KDH. Je ochotné nahradiť SNS v koalícii so Smerom a Hlasom? Dôvod? Andrej Danko je nevyspytateľný. Ak znovu získa post predsedu NR SR, nepôjde na prvú zahraničnú cestu za svojimi kamarátmi do Moskvy? Samozrejme pre KDH je Smer so svojou minulosťou neprijateľný, no je prijateľnejšia koalícia s liberálnym PS?

Medzi oboma stranami doslova zúri „kultúrna“ vojna (interrupcie, „ochrana života“, registrované partnerstvá, prístup k LGBTI+). V KDH si musia jasne povedať, kam chcú nasmerovať Slovenska. Ak by si vyboxovali v koalícii so Smerom a Hlasom kreslá ministra vnútra a spravodlivosti, takéto zoskupenie by mohlo byť akceptovateľné. Čo na to v Hlase?

Peter Pellegrini po rokoch trónenia na čele prieskumov síce zažíva trpké sklamanie, no vôbec neprehral. Nie preto, že sa nestane premiérom, aj keď mu tento post Fico i Šimečka môžu ponúknuť, aby si ho získali na svoju stranu, ale preto, že konečne môže vniesť sľubovaný nový štýl do politiky. Ak sa nechá zošrotovať Smerom, Hlas stratí zmysel svojej existencie. Ak napriek predsedovej vôli, sa členovia predsedníctva Hlasu jednoznačne postavia za koalíciu so Smerom a SNS, odmietnu rokovať o iných alternatívach odmietnu rokovať, predsedom Hlasu je de facto Fico. Pellegrini skončil.

Nie je dôležité, aká koalícia vznikne, ale ako sa zostaví. Či sa opäť „zbúcha“ počas jedného týždňa, lídri si rozdelia korytá, posty, rezorty – do ktorých im žiadny koaličný partner nebude „kafrať“ a oni si budú „slobodne“ bačovať na „svojom“ záhumienku, alebo sa najprv dohodnú na programových prenikoch, nájdu zhodu, kam posunú Slovensko? Nie na hrubo, a programové vyhlásenie potom spíšu štátni úradníci, ale vopred- tak sme mohli vidieť pri zostavovaní ľavo-pravej, semaforovej koalícii v Nemecku.

Kľúče od novej budúcnosti Slovenska má v rukách Peter Pellegrini a možno aj Milan Majerský. Obaja by si mali nechať pootvorené dvierka na obe strany, predbežne rokovať aj so Smerom, aj s PS. Ak nová vláda vznikne po starom, zmenu k lepšiemu nečakajme. Najbližšie dni ukážu, či má Slovensko nádej.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky volieb #parlamentné voľby 2023