Republika sa síce do parlamentu nedostala, no nikam neodchádza

Tieto voľby priniesli viacero prekvapení. Jedným z nich je nepochybne aj neúspech hnutia Republika.

01.10.2023 15:00
debata (24)

Prekvapenie je o to väčšie, že ani jeden prieskum zverejnený v uplynulých týždňoch uhríkovcom nenameral menej ako päť percent. Vo väčšine prípadov sa ich preferencie pohybovali medzi 7–8 percentami, jedine agentúra AKO zverejnila údaj 5,4 %.

Pravdou je, že predstavitelia tohto hnutia hovorili o svojich volebných vyhliadkach s veľkou pokorou. Konkrétne predseda Milan Uhrík v relácii Ide o pravdu deklaroval, že úspechom bude, ak sa vôbec dostanú do parlamentu.

Kde sa teda stala chyba? V čom zlyhali?

Samotní uhríkovci v ničom. Ako ukázal jeden nedávny prieskum, dokázali nadštandardne osloviť predovšetkým mladšiu generáciu. Vyplýva z neho, že ak by volili len ľudia do 30 rokov, tak by voľby suverénne vyhralo PS a Republika by sa umiestnila hneď na druhom mieste. Odštiepenci od Mariana Kotlebu si počínali veľmi zdatne nielen pokiaľ išlo o kontaktnú kampaň, ale tá bola kvalitne cielená aj prostredníctvom sociálnych sietí ako napr. TikTok, ktorý je veľmi populárny najmä medzi mladými ľuďmi.

Republike „zlomili väzy“ dve veci. Predovšetkým jej elektorát vysal Smer a čiastočne aj SNS. Robert Fico za svoje vzkriesenie vďačí najmä tomu, že pritvrdil svoju rétoriku a tým sa mu podarilo osloviť voličov extrému. Pod úspech Andreja Danka sa podpísalo veľmi prezieravé rozhodnutie prilákať na svoju kandidátku viaceré známe tváre z nacionalistického tábora. Persóny ako Tomáš Taraba, Martina Šimkovičová alebo Rudolf Huliak (prekrúžkoval sa zo 150. miesta na 3.!) pritiahli hlasy voličov, ktoré by inak asi prepadli.

V neposlednom rade v neprospech Republiky hrala aj vyššia účasť na voľbách. Hlasy jej voličov sa vďaka tomu „rozriedili“.

Republika je teda mimo parlamentu. Bolo by však naivné myslieť si, že tým sa to končí. Nepriaznivá ekonomická situácia bude hrať v jej prospech, a nech už bude vo vláde hocikto, bude tvrdou opozíciou. O pár rokov, keď sa mocou „pošpiní“ Smer i SNS, sa hnutie môže vrátiť ešte silnejšie.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Republika