Krízová drzosť

Šmykľavka, po ktorej sa kĺže slovenská ekonomika nadol, je hladšia, ako sme čakali - Slovensko v roku 2009 stratí zrejme viac ako 12 percent minuloročného výkonu. Mínus krajiny sa bude pohybovať v rozpätí -4,2 až -6,2 percenta. Nižšie číslo predpovedá NBS, vyššie číslo odborníci za chrbtom ministra financií Počiatka.

17.06.2009 09:41
debata

Premiér Fico pritom tému – vážnosť krízy – prehadzuje na svojich politických vážkach podľa ľubovôle. Najprv všetkých od jesene presviedča, že slovenský ekonomický tiger sa len tak neprepadne. A začiatkom júna úplne otočí a dokonca verejné prizná, že zasahuje do týchto čísiel a že ľuďom na ministerstve financií prikázal najpesimistickejšie videnie. Ženie ho jediná túžba, až do jari budúceho roka nekonštatovať, že realita sa ešte viac zhoršuje. Rozumnejšie je pár týždňov pred voľbami ľuďom vysvetľovať, že skutočnosť je lepšia.

Také správanie je v časoch krízy neuveriteľný politický hazard. Navyše veľkému mínusu, ku ktorému sa krajina priznala, budú musieť premiér aj minister financií prispôsobiť míňanie. A teda šetriť a škrtať! Stále však ubezpečujú, že cez krízu prejdeme bez škrtov. Stačí len zväčšovať dlh krajiny. Ak sa bude kombinovať kríza s ďalšou neschopnosťou vlády reagovať na ňu, prejeme veľmi rýchlo všetko, čo predošlých osem rokov uťahovania opaskov prinieslo. A vracať sa na niekdajšiu úroveň bude trvať aspoň raz tak dlho!

debata chyba