Pán Fico, teraz sa ukážte

Je rozhodnuté. Skončila sa kampaň, predvolebné sľuby a zaliečanie sa voličom. Teraz budú na rade činy. Už nebude stačiť ťahať ľuďom medové motúzy popod nos. Teraz sa ukáže, čo nová vláda spraví s tým, aby platy rástli, aby Slovensko znova začalo dobiehať vyspelé štáty, aby štát nezbankrotoval, aby lekári neodchádzali za hranice a deti sa učili to, čo ich na život naozaj pripraví.

02.10.2023 20:00
debata (69)

Úloh je viac ako dosť a čaká sa na to, kto si riešenie týchto problémov zoberie na starosť. Prirodzene, mal by to byť víťaz volieb Robert Fico. Aj keď existuje istá šanca, že premiérom nebude, pristavme sa najmä pri ňom. Bolo by to zrejme prvýkrát, keby sa šéf Smeru ujal kormidla v zlých časoch. Inými slovami, v čase, keď je špajza prázdna, vplyv reforiem vyprchal, rýchly rast sa skončil a situácia vo svete sa zhoršila. Už nám „premiér údržbár“ stačiť nebude.

Nebudú stačiť ani sociálne balíčky. Po novom už nebude stačiť ani strašenie migrantmi, stavanie plotov a utešovanie voličov „nepeknými obrázkami“ z hraníc. Jeho prípadná vláda bude musieť migrantov zamestnávať minimálne z toho dôvodu, aby udržala dôchodky na relatívne prijateľnej výške.

Rovnako bude zaujímavé sledovať, či zavedie klasické 13. dôchodky, ktoré si verejné financie nemôžu dovoliť. Ak si však povie, že na dôchodky vyberie peniaze od bánk a obchodných reťazcov, veľmi sa mýli. Nejaký milión sa mu môže podariť vybrať, ale na upratanie štátnej kasy to stačiť nebude. Tie prognózy sú také zlé, že bolestivým opatreniam sa nevyhne. Vtedy bude čas na skutočné kľúčové opatrenia, nie na marketingové heslá.

Na druhej strane by sa s troškou irónie dalo povedať, že Fica dobehnú kroky jeho predchádzajúcich vlád. Čo si aj svojím vládnutím v minulosti navaril, to si teraz zje. Samozrejme, ostatné vlády nie sú bez viny. Ale to, v akom ekonomickom stave sa krajina nachádza, je najmä vizitka jeho vlád.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská ekonomika #ekonomika Slovenska #parlamentné voľby 2023