Rómsky kráľ Matovič

Jedným z prekvapení týchto volieb je aj úspech OĽaNO v rómskych osadách. Má to však jeden háčik. Polícia vyšetruje podozrenie, či nešlo o volebnú korupciu.

03.10.2023 19:00
debata (33)

Na tom, že OĽaNO vyhralo v dvoch okresoch – Kežmarok (26,8 %) a Košice vidiek (18,76 %) – nie je nič prekvapivé. Napokon, v minulých voľbách bodovalo práve na východe a aj v mnohých osadách.

Keď sa však pozrieme na výsledky detailnejšie, začnú nám vyskakovať čísla, nad ktorými takpovediac zostáva „rozum stáť“.

Napríklad v obci Lomnička (okr. Stará Ľubovňa) získalo OĽaNO neuveriteľných 92,05 % hlasov! Podobne v obci Jurské (okr. Kežmarok) dalo svoj hlas hnutiu Igora Matoviča až 91,66 % voličov! Nadštandardne veľa hlasov získali obyčajní ľudia aj v Kecerovciach ( 86,36 %) či Jarovniciach (86,22 %) Nezvyčajne vysoká účasť bola aj na košickom sídlisku Luník IX.

OĽaNO tvrdí, že za úspechom v osadách sa skrýva intenzívna práca ich rómskej platformy Pačivale Roma. Nik nespochybňuje, že Peter Pollák ml., Viliam Tankó, Lukáš Bužo či Anežka Škopová, ktorí sa napokon dostali aj do parlamentu, si to „odmakali“ v teréne, kde osobne presviedčali Rómov. Posledne zmieňovanej Anežke Škopovej sa dokonca podarilo prekrúžkovať zo 131. miesta, čo je úctyhodný výkon.

Problém je v tom, čím motivovali rómskych voličov, aby svoj hlas dali práve im. Peter Pollák ml. síce tvrdí, že ľudí zmobilizoval strach z toho, čo ich čaká v prípade, ak voľby vyhrajú Robert Fico a Milan Mazurek, resp. veľmi účinne na nich zapôsobili obrázky zbitých Rómov z Moldavy nad Bodvou.

Iste, aj toto mohol byť dôvod, prečo Rómovia prišli v oveľa väčšej miere k volebných urnám a svoj hlas dali OĽaNO. Igor Matovič aj Peter Pollák ml. však na tlačovke taktne zamlčali, že ten hlavný dôvod, prečo si ľudia z osád a rómskych sídlisk vybrali práve ich hnutie, bol oveľa prozaickejší…

OĽaNO vo svojej Zmluve so Slovenskom sľúbilo, že „všetkým poctivým ľudom, ktorí prídu voliť 30. septembra 2023, vyplatíme odmenu 500 eur v čistom.“

Pre ľudí zo sociálne vylúčených komunít je vidina 500-eurovej odmeny za účasť na voľbách veľmi silným lákadlom. Až takým silným, že masovo volili Matoviča, ktorého tak možno zachránili pred prehrou.

Treba uznať, že Matovič je skvelý manipulátor. Z čisto formálneho hľadiska ku žiadnej korupcii nedošlo, no z morálneho hľadiska je to volebný megapodvod, aký u nás nemá obdoby.

Stačí sa pozrieť na čísla: trojkoalícia OĽaNO, Za ľudí a Kresťanská únia pre vstup do parlamentu potrebovala prekonať 7-percentnú hranicu. Ak celkovo vo voľbách získali 8,9 percenta, čo v absolútnych číslach predstavuje 264 137 hlasov, tak od vypadnutia ju delilo 1,9 %, čiže cca. 60-tisíc hlasov. A zhruba toľko isto dostalo od rómskych voličov…

Treba uznať, že Matovič je skvelý manipulátor. On sa bude môcť obhajovať, že v Národnej rade sa pokúsi presadiť zákon o 500 eurách za voľby. Keď neprejde, čo je nad slnko jasné, môže naivným Rómom odkázať: ja som chcel, ale Fico mi to prekazil.

Z čisto formálneho hľadiska ku žiadnej korupcii nedošlo, no z morálneho hľadiska je to volebný megapodvod, aký u nás nemá obdoby.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Peter Pollák ml. #Pačivale Roma