Pellegrini už nechce byť podržtaška

„Ja nebudem žiadna podržtaška,“ vyhlásil po stretnutí s prezidentkou líder Hlasu Peter Pellegrini. Týmto výrokom si chcel zrejme napraviť reputáciu po tom, čo ho za Ficovho poskoka v minulosti označovali médiá.

04.10.2023 20:00
debata (31)

Nie je to prvý raz, keď sa Pellegrini takto prezentuje pred verejnosťou – pamätáme si, že ako svojbytná osobnosť sa usiloval vystupovať už vtedy, keď po masových nepokojoch súvisiacich so zastrelením novinára a jeho snúbenice prevzal kormidlo vo vláde Slovenskej republiky. Ako šéf kabinetu nazbieral dobré body, časť z nich však cestou k moci postrácal. Najmä keď teraz pred predčasnými voľbami poškuľoval po povolebnom spojení s Robertom Ficom viac, ako sa napríklad voličom (PS), robiacim si veľké nádeje o vzniku vlády s Hlasom, mohlo páčiť.

„Budeme sa snažiť, aby na Slovensku vznikla vláda, ktorá bude garantovať to, že nikto nebude musieť húfne baliť kufre a odchádzať zo Slovenska a aby sme neboli čiernou dierou na mape Európy,“ povedal Pellegrini, a toto už môže znieť celkom dobre aj tým, ktorí ho nevolili a stále veria, že vznikne vláda, v ktorej Smer (Blaha, plus Danko z SNS a jeho osobnosti) nebude udávať tón zahraničnej politiky.

Pretože ak by sa mal niesť v duchu predvolebnej rétoriky Roberta Fica, bol by neprijateľný nielen pre čelných predstaviteľov západných štátov EÚ, ale aj pre mnohých občanov Slovenska, pre ktorých je jasná prozápadná orientácia a podpora vojnou skúšanej Ukrajiny prioritou.

Karty bude síce rozdávať Smer, ale bez Hlasu žiadna vláda nemôže vzniknúť, čo si Pellegrini, ktorého rating od posledných volieb v istom období klesal, dobre uvedomuje.

Kiež by si uvedomoval nielen svoju cenu, ale aj zodpovednosť voči krajine. Kým sa tu totiž lídri bývalej koalície často naťahovali o hlúposti, vydláždili cestu k moci vláde, ktorá by mohla značne zhoršiť zahraničnopolitický obraz Slovenska.

Titulkami a komentármi, že na Slovensku vyhral populista Fico, proputinovský politik, Orbánov kamarát, ktorý chce stopnúť pomoc Ukrajine, sa to totiž v zahraničnej tlači v týchto dňoch len tak hemžilo.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #Hlas-SD #Štvrtá Ficova vláda