Marš k psychológovi

Ministra školstva Jána Mikolaja nepochybne viedol dobrý úmysel, keď presadil do zákona povinnosť učiteľa pri nástupe do zamestnania podrobiť sa aj posúdeniu psychickej pracovnej spôsobilosti. Psychologickému vyšetreniu. Dosť ťažko nájsť argumenty proti snahe, aby deti v škole smeli učiť len ľudia, ktorí sú na to aj po psychickej stránke vhodní.

26.06.2009 12:34
debata

Diplom totiž ešte vôbec nie je zárukou, že adept, ktorý zvládol nároky štúdia, zvládne v praxi aj nároky učiteľského povolania. Že bude mať u detí autoritu a udrží si v triede poriadok. Že bude mať so žiakmi patričnú trpezlivosť. Že nebude voči nim hysterický, podrazácky či násilnícky, že ich nebude šikanovať či psychicky týrať. Že sa k deťom bude správať priateľsky, ale udrží si patričný odstup. Že ich dokáže motivovať, rozvíjať ich samostatné myslenie a úctu k názorom iných. Že im bude v správaní a spôsobe života vzorom. Niečo sa, prirodzene, mladý učiteľ naučí až postupne. Ale sú veci, ktoré sa naučiť nedajú a musí ich mať v sebe. Ak nemá, ba naopak, nosí v sebe negatívne schopnosti a vlastnosti, bude to zlý učiteľ a zanechá zlé stopy na celých generáciách žiakov.

Preto je psychologické vyšetrovanie učiteľov dobrá vec. Deti si to zaslúžia.

Poslanci teda zákon schválili. Ihneď sa však vynára otázka – kto požaduje výsledky psychologického vyšetrenia od nich? A kto posudzuje psychickú pracovnú spôsobilosť ministrov? Alebo šéfov a vysokých funkcionárov politických strán? Stačí, že za nich členovia ich strany zdvihli ruku pri voľbe? To predsa nie je žiadna záruka, že sú naozaj schopní svoju prácu, svoju funkciu vykonávať tak, ako treba, pre blaho všetkých občanov. A ministri? Stačí vari, že sa na nich dohodli koaliční partneri? Tak to už naozaj nie je záruka ničoho. Že poslancov ľudia zvolili? Ani to nestačí. Občania predsa nemajú nijakú šancu zistiť skryté psychické vlastnosti kandidátov.

Podľa toho, ako sa niektorí zo spomínaných prejavujú po zvolení či vymenovaní do funkcie, vôbec nemajú na svoju prácu zodpovedajúce intelektové schopnosti ani osobnostné vlastnosti. Nepochybne je medzi nimi hŕba mentálne zaostalých, duševne nevyrovnaných jedincov. Klamárov a podvodníkov z povolania, notorických zlodejov, alkoholikov a psychopatov. A pritom všetci priamo vplývajú na občanov tohto štátu, ba reprezentujú ho.

Pán minister Mikolaj, nezostaňte len pri povinnom psychologickom vyšetrovaní učiteľov. Pokračujte. Najlepšie – začnite vo vlastnej strane, SNS. Občania si to zaslúžia.

debata chyba