"Prepískne" to Pellegrini?

Všetko je zatiaľ otvorené. Peter Pellegrini to umne hrá na obe strany. Robert Fico musí makať, prezidentka mu dala k dobru iba 14 dní. A Michal Šimečka rozohral hru na pravom krídle. Aké jedlo sa bude nakoniec servírovať, na to si musíme počkať

04.10.2023 19:00
debata (68)

No už teraz poznáme základné ingrediencie. A to aj napriek tomu, že predseda Smeru nechce ako „klebetná baba po každom stretnutí všetko vytárať“. Zlepenec Andreja Danka sľúbil „vernosť“. No aká bude cena? Viac ako o program pôjde o záujmy v rezortoch. Predseda SNS vie, že si nemôže dovoliť vyskakovať, ale nemá ani čo stratiť.

Ťažšie to bude s Pellegrinim. Nie pri hľadaní súladu v programe, tam sesterské strany Smer a Hlas nájdu zhodu šmahom ruky. Zásadný spor sa vedie v rozdelení síl pôsobnosti. Pellegrini dal jasne najavo, že nebude žiadnou „podržtaškou“, ako to bolo v minulosti zvykom. Spoločné fungovanie vo vláde s Ficom líder Hlasu vylúčil.

Funkcia predsedu parlamentu by bola dôstojná, no pre Pellegriniho je to krok dozadu. A ohrozený by bol celý Hlas, ktorý by Fico na vláde „zhltol“. V hre za „odmenu“ by mohla byť podpora v prezidentských voľbách, v ktorých sú Pellegriniho šance celkom slušné. Alebo ak Hlas pôjde dolu vodou, ponúka sa pre jeho lídra elegantné vycúvanie zo slovenskej politiky do funkcie eurokomisára.

Pellegrini by si mal dať poriadny pozor, aby svoje ambície neprestrelil. Lebo z bohatej nevesty sa zaraz môže stať ohrdnutá milenka.

No čo urobí Fico, ak predsedovi Hlasu druhá strana ponúkne funkciu premiéra? Dorovná Fico stávku? Riskoval by. Ak sa naplnia „programové priority“ – poriadok na polícii a špeciálnej prokuratúre“, v prípade že Fico bude v koalícii Pellegriniho príliš zatieňovať, reálne hrozí, že premiér môže odvolať ministrov Smeru a SNS a vydierať, že ich nahradí inými nominantami (PS, KDH a SaS). Poslanecký Hlas sa síce rozpoltí, no do Smeru neprejdú všetci. Nová vláda by ani nepotrebovala žiadať o dôveru. A keby čelila hlasovaniu o nedôvere, bude závisieť od postoja Igora Matoviča? Pridá sa na stranu „mafiánov a zlodejov“?

V prípade zostavenia stredopravej koalície hrozí tento scenár už teraz. No najprv by musel Šimečka dohodnúť s KDH kompromisy v kultúrnych otázkach a Pellegrini so Sulíkom v ekonomických. Ľahké to nebude. Šimečka môže ukázať, čo vie. Ak sa to aj podarí, kde je napísané, že premiér Pellegrini nemôže kedykoľvek urobiť opačný krok.

Dôvody na obrat bude mať. V prípade Smeru a SNS nezhody pri pomoci Ukrajine a proeurópskom smerovaní Slovenska. V prípade KDH, PS a SAS antisociálne škrty pri konsolidácii verejných financií či neochota zvyšovať dane z alkoholu, tabaku, bankám a najbohatším jednotlivcom. Legové kocky Ódorovej vlády prišli vhod. Nedozvedeli sme sa nič zásadne nové, no „kocky“ význam majú: sú nepolitickým odporučením, akou cestou by sa a budúca vláda mohla vydať. Či zatočí viac doľava, alebo doprava, je už na budúcich koaličných partneroch. Dôležité je, že pri sondážnych rokovaniach je z čoho skladať „lego“.

Pellegrini by si mal dať poriadny pozor, aby svoje ambície neprestrelil. Lebo z bohatej nevesty sa zaraz môže stať ohrdnutá milenka. Nakoniec bude rád, že Hlas bude v nejakej vláde. Ak nie, bude niesť hlavnú vinu za pat, čo mu voliči poriadne spočítajú. No pokiaľ poznáme zásadné a prvoradé priority Smeru a Hlasu, vieme, kam sa misky váh nakláňajú.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Hlas #Peter Pellegrini #zostavovanie vlády #zostavovanie koalície #Štvrtá Ficova vláda