Kontrola - či záujem o deti?

Letné prázdniny nemusia znamenať len oddych a sladké bezstarostné dva mesiace. Lekári na základe doterajších skúseností už teraz očakávajú, že budú mať cez leto viac práce. A nielen pre tradičné úrazy pri športe.

02.07.2009 06:58
debata

Už pravidelne totiž počas leta zaznamenávajú zvýšený počet prípadov detí, ktoré sa stali obeťami neviazanej zábavy – nočného života, užívania alkoholu, drog či liekov. Odborníci pritom varujú, že často nejde len o nevinnú „opicu“, z ktorej sa dotyčný vyspí a neskôr bude preňho len veselou spomienkou. Neraz ide o prípady bezprostredného ohrozenia života, či už priamo v dôsledku intoxikácie, alebo vplyvom ďalších nešťastných okolností (nehoda či iný úraz pod vplyvom alkoholu, utopenie a pod.)

Aspoň čiastočnú zmenu v tomto trende môže priniesť tzv. suchý zákon. Ten sprísňuje postihy pre dospelých, ktorí za popíjanie a opíjanie mladistvých nesú zodpovednosť. Teda pre krčmárov, ktorí nalievajú neplnoletým, aj pre rodičov, ktorí svoje deti nemajú pod dohľadom. Novinkou je tiež zákaz deťom do 15 rokov zdržiavať sa bez sprievodu dospelých v pohostinských zariadeniach po 21. hodine… Na druhej strane, pokuty tu boli aj predtým. A predstava, že by dieťa či jeho rodiča mal za alkoholické delikty pokarhať starosta obce, vyvoláva skôr úsmev.

Napokon, zákon môže len zakazovať, nerieši však podstatu problému. A tou je spôsob, akým mladí ľudia využívajú voľný čas, ktorého majú cez prázdniny neúrekom. Ideálne je, ak ho môžu využívať s rodičmi, súrodencami, kamarátmi. Realita je však taká, že väčšina zamestnaných ľudí musí pracovať aj cez prázdniny (alebo ich väčšiu časť). A nie každý mladý človek má možnosť alebo chuť využiť voľné dni a večery konštruktívne, teda aktívnym či pasívnym oddychom, pobytom v prírode, kúpaním, čítaním či hrou na gitare. Existuje aj veľa negatívnych príkladov a podnetov.

Samozrejme, otázka, či im dieťa podľahne, alebo dokáže odolať, závisí predovšetkým od jeho výchovy. Od kvality domáceho prostredia. Aj pracovne vyťažení rodičia by mali mať svoje dieťa pod kontrolou. Alebo – možno by bolo lepšie nahradiť nepekný a autoritatívny termín „kontrola“ oveľa krajším a priliehavejším slovom „záujem“. Pretože dieťa, o ktoré má jeho najbližšie okolie záujem, má prvý a základný predpoklad na to, aby aj preň boli dva mesiace prázdnin naozaj sladké a bezstarostné.

debata chyba