Pohoda si smrť nezaslúži

Takto sa Pohoda skončiť nemala. Zrútený stan, pod ním jeden mŕtvy, traja návštevníci na pokraji smrti a desiatky zranených, vrhá na najväčší letný festival na Slovensku dlhý tieň.

20.07.2009 06:00
Pohoda Foto: ,
Letný festival Pohoda v Trenčíne v roku 2009. Po páde stanu zahynul jeden muž, ďalší ľudia utrpeli zranenia.
debata

Akoby k podujatiu, ktorého jedinečnú priateľskú atmosféru ocenili napríklad pred rokom Joan Baezová aj Václav Havel a ktoré britský denník The Times v apríli zaradil medzi dvadsať najlepších v Európe, tento výpočet ani nepatril.

Ale takto sa tiež Pohoda nesmie skončiť navždy.

Nepriazeň počasia prenasleduje festival celú jeho históriu. Jeho otec Michal Kaščák hovorieva, že termín konania volil aj podľa dlhodobých štatistík. A tie ukazujú, že tretí júlový víkend sľubuje najlepšie počasie. Napriek tomu festival zažil viacero prívalových dažďov. Vrátane slávneho, ktorý v roku 2001 takmer odplavil Pohodu. Zažil aj pekelné horúčavy, keď sa v roku 2007 teplota šplhala nad 40 stupňov Celzia. A teraz zažil tragédiu, keď silný vietor strhol stan na stovky návštevníkov.

Pohoda akoby vždy učila aj pokore. Akoby vždy nabádala zmieriť sa s prírodou, aspoň trocha sa prispôsobiť prirodzenosti na úkor civilizácie. A na druhej strane bola schopnosť vytvoriť takmer civilizované podmienky pre tridsaťtisíc ľudí pod holým nebom veľkým víťazstvom nad prírodou.

Čosi sa však vo svete mení. Výpady počasia sa stále stupňujú nielen v spravodajstve novín a televízií. Aj varovania Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, aké platilo aj na uplynulý víkend nad Pohodou, sa z možno nadužívaného stáva skutočným. A tak sa zdá, že pokory bude treba pridať, lebo príroda nakoniec pokorí ľudí vždy.

Lenže ak z odhadom 300-tisíc návštevníkov, ktorí sa trenčianskym festivalom za trinásť rokov jeho konania premleli, práve zomrel prvý, možno to považovať aj za zázrak. Aj keď je to cynické tvrdenie.

Michal Kaščák bezprostredne po nešťastí pripustil, že Pohoda sa môže skončiť aj navždy. Také vyjadrenie vypovedané v krízovej situácii a pod tlakom nie je ťažké pochopiť. Z ľudského pohľadu nebude ťažké pochopiť dokonca ani to, ak sa Kaščák skutočne rozhodne nepripraviť už nijaký festival. Ale bude to smutné. Prijať smrť ako súčasť života je nakoniec pokorou pred prírodou.

Trinástka zostane v histórii Pohody zapísaná navždy nešťastne. To nešťastie treba dopodrobna vyšetriť. Ak niekto zlyhal, treba ho za to potrestať. A o rok treba Pohodu v Trenčíne otvoriť zas.

debata chyba