Naďovi chýba moc. „Abstinenčné“ príznaky bývalého najbližšieho sekundanta Igora Matoviča či pokus o návrat?

Moc je veľká droga. Zostať náhle bez nej, dokonca aj mimo parlamentných reflektorov, spôsobilo nejednému politikovi poriadne abstinenčné príznaky. Teraz to potvrdil Jaroslav Naď, ktorý štýlom svojho dlhoročného šéfa Igora Matoviča tvrdo zaútočil na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Obvinil ju, že zastavila vojenskú pomoc Ukrajine.

10.10.2023 19:00
debata (29)

Ako sme si zvykli u Matoviča, veľkohubé vyhlásenia sú spravidla falošné. Naď, ktorý často robil Matovičovi najbližšieho sekundanta, sa pokúsil o vlastnú atomóvku. Prezidentka ohováranie okamžite vyvrátila. Sama ani zbrane na Ukrajinu nemôže poslať, ani nedáva súhlas. To exminister obrany dobre vie. A usvedčila ho z klamstva. Sama mu navrhla, keď bol ešte ministrom, aby bola vojenská pomoc poslaná v jednom balíku.

Dôvod? Zbytočne nenahrávať niektorým politickým stranám v predvolebnej kampani na smeč. Ak teraz zdôrazňuje, že treba rešpektovať výsledky volieb, tak je to smelý pokus o novú politickú kultúru. To buď Naďovi prekáža, alebo má problémy „čítať s porozumením“, čo je jeden z najväčších hendikepov nášho školstva.

Obvinenia počúvame od toho Jaroslava Naďa, ktorý rok pred brutálnou inváziou Ruska na Ukrajinu tajne poslal naše vojenské lietadlá do Moskvy. Iba Kremeľ nás totiž mohol spasiť pred covidovou katastrofou, keď sa na nás arogantný Brusel vykašľal. Nakoniec nám ruské vakcíny Sputnik V, ktoré nemali žiadne certifikáty, boli nanič. Ruskí „továrišči“ totiž niekde pri výrobe urobili chybu, a veľkú časť vakcín museli s hanbou stiahnuť späť. Celý špás sme zaplatili zo spoločného vrecka.

Naď dokazuje, že zmena šatu či výmena bábok nestačí, podstata sa nemení – rozbitá, avanturistická a zradikalizovaná slovenská pravica potrebuje totálnu výmenu.

Naď už vie, že sa prepočítal, keď opustil Matoviča. Určite ľutuje a hľadá cestičky, ako sa opäť dostať do hry. Demokrati boli slepá ulička, v plnej nahote ukázali politické amatérstvo, neschopnosť chopiť sa politickej témy a ponúknuť niečo systémovo zmysluplné. A o slušnosti by po trápnom a bezcitnom vtipkovaní Naďa o zemetrasení na východe mali pomlčať. To si zatiaľ nedovolil nikto. No možno práve to niektorým pravicovým voličom v našej pokrivenej politickej kultúre imponuje.

Vyprázdnenosť slovenskej pravice bije do očí. Liekom na túto chorobu mohla byť už „pochovaná“ štvorkoalícia Hlas, PS, KDH a SaS. Ak by vznikla, odchod časti poslancov Hlasu späť do Smeru by sa časom stal realitou. Vláda by bola závislá od podpory OĽaNO. Jeho rozumnejší poslanci by ju mohli podporovať, čo by neodvratne spôsobilo rozkol a pád tohto zradikalizovaného hnutia, s ktorým nikto nechce spolupracovať. Ani to by nadlho nepomohlo, pretože Richard Sulík by štvorkoalíciu s určitosťou najneskôr do dvoch rokov položil. No to už by neprežil ani on sám.

Nebola by to škoda, lebo okrem umu položiť vládu, nezvyčajnej tvrdohlavosti a „kontroverznej“ komunikácie nič iné do slovenskej politiky nepriniesol. Vlastne priniesol – Matoviča. A ten ďalších radikálov typu Naďa. Uzurpovali si priestor na pravici, zradikalizovali ju a vytesnili vzdelaných, umiernených a schopných pravičiarov na okraj. Naď dokazuje, že zmena šatu či výmena bábok nestačí, podstata sa nemení – rozbitá, avanturistická a zradikalizovaná slovenská pravica potrebuje totálnu výmenu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #Richard Sulík #Jaroslav Naď #Igor Matovič #vojenská pomoc #pravicové strany #Zuzana Čaputová #pomoc Ukrajine