Rok od streľby na Zámockej

Bolo to ako zlý sen, film s tragickým koncom. Uplynul rok a jeden z najčernejších dní v histórii našej republiky je stále rovnako čierny. V Bratislave na Zámockej 19-ročný mladík zastrelil dvoch mladých ľudí.

11.10.2023 20:00
debata (15)

Juraj a Matúš patrili ku komunite, ktorej emblémom je dúha. Ale mladík by strieľal aj Židov, posadnutosť ovládla jeho mozog. Nech jeho životná frustrácia pramenila z čohokoľvek, jedno je isté: ľudia s akoukoľvek sexuálnou identitou majú rovnaké práva ako ostatní a zabíjaním nemožno riešiť nijaké problémy. Túto premisu, nie túžbu vraždiť, mal mať Juraj K. usadenú vo svojej hlave. Ak sa mu táto jednoduchá myšlienka – ktorá je základom Trestného zákona, Biblie či skrátka etiky – nedostala pod kožu, nielen škola a rodina, ale aj celá spoločnosť niekde urobili chybu.

Robert de Niro, teda Travis, ktorého vo filme Taxikár Martina Scorseseho stvárňuje, tiež jedného dňa vezme do rúk zbraň a postrieľa ľudí s tým najlepším úmyslom – urobiť poriadok. Kombinácia túžby potlačiť zlo (skutočné či domnelé) a dostupnosť strelných zbraní je doslova smrtonosná.

Ľudský život nie je posvätný iba pre kresťanov. Nezabíjať – to je to, čím sa človek líši od zvierat. Ak v tomto jednotlivec zlyhal, ak prekročil to najväčšie tabu, zlyhal celý systém. „Je to taký zvláštny kokteil, pri ktorom mám chuť povedať, že za to môžeme my všetci ako spoločnosť a zároveň ja ako jednotlivec nemám odvahu a chuť niesť za to zodpovednosť,“ povedal psychológ, riaditeľ Ipečka Marek Madro. Frustrácia je podľa neho najdominantnejším prvkom v tomto prípade.

Robert de Niro, teda Travis, ktorého vo filme Taxikár Martina Scorseseho stvárňuje, tiež jedného dňa vezme do rúk zbraň a postrieľa ľudí s tým najlepším úmyslom – urobiť poriadok. Kombinácia túžby potlačiť zlo (skutočné či domnelé) a dostupnosť strelných zbraní je doslova smrtonosná. Teroristické činy sme dosiaľ videli len vo filmoch či v zahraničných správach, kruté je, že jeden sa stal súčasťou slovenskej reality.

Veľa sa hovorilo o tom, že za extrémizmus v hlave mladíka môžu politici a ich reči. Je to skôr naopak. Pretože extrémizmus má v spoločnosti živnú pôdu, k moci sa dostávajú aj politici s extrémistickými rečami. Je na nás všetkých, aby to bolo inak.

Zo Slovenska je ešte homofóbnejšia krajina ako bola
Video
Moderátor TA3 Rastislav Iliev bol hosťom relácie Ide o nás / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #tepláreň #streľba na Zámockej #LGBTI+ #strelec zo Zámockej #rok po Zámockej